Anul acesta, Romanian Jewelry Week 3.0 va avea loc la Biblioteca Națională a României între 5 și 9 octombrie. Suntem entuziasmați să vedem miile de bijuterii, așa că am făcut o selecție cu cele mai colorate colecții prezentate la ROJW 3.0.
Andreia Gabriela Popescu/ România
Culori! Culorile sunt un fenomen uimitor!
Sunt peste tot în jurul nostru și ne influențează aproape fără să ne dăm seama. Percepem culorile uitându-ne la ele, iar apoi ne pătrund inimile. Culorile se împletesc cu emoțiile și ne influențează rațiunea și comportamentul. Ele ne influențează mental, fizic și emoțional.
În momentul în care ne concentrăm pe culori, începem să înțelegem ce simțim. Și concentrându-ne pe ceea ce simțim, ne putem cunoaște mai bine. Dacă “oprim” culorile, ne vom “stinge” sentimentele. Am pierde cele mai intime și profunde instrumente pentru a ne exprima sentimentele. Într-o lume fără culori, ne-am înstrăina reciproc și ne-am pierde contactul cu propria noastră ființă interioară.
Aceasta este puterea alchimică a culorilor! Este puterea de transformare și modul în care culorile ne pot schimba stilul de viață și existența. Sunt cele mai simple instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a ne spori emoțiile pozitive și pentru a ne hrăni bunăstarea, iar efectele lor se pot manifesta instantaneu.
După o perioadă lungă de incertitudine, nesiguranță, frică și disperare, culorile ne pot ajuta să găsim bucuria vieții noastre. Ne pot ajuta să găsim lumina de la capătul tunelului.
Colecția Spectrum pe care o voi prezenta la ROJW conține piese unice realizate manual in Aur roz de 14K si Argint 925 cu pietre precum Diamante albe, Granat, Citrin, Topaz, Ametist, prin tehnici precum construcție, turnarea, tintuirea pietrelor si tehnici de prelucrare a rasinii.
Sunt mici sculpturi în care piatra poziționată în palmă își transformă purtătorul într-un receptor dar și un transmițător al culorii vindecătoare.
Vladimir Ivaneanu/ Belgia
De la sfârșitul studiilor mele de artă, munca mea a fost influențată în principal de celebra expresie shakespeariană „Toată lumea este o scenă, iar bărbații și femeile sunt doar actori”.
Fiu al unui scenograf român și al unui profesor flamand, am luat legătura cu teatrul de la o vârstă fragedă, dar curând am simțit nevoia de a face ceva diferit în propria mea muncă, nu atât pentru că teatrul nu mă interesa, ci mai ales pentru că am vrut să mă distanțez de tatăl meu. Știi, chestia aia freudiană.
Ieva Grigienė/ Lituania – Global Design Graduate Award, susținut de Gucci
Colecția mea de inele Open Ring din diverse pietre prețioase, în mare parte naturale, mi-am dorit să fie într-un fel inele nesfârșite. Am căutat să păstrez forța zdrențuită a acestora, așa că am lucrat rapid și spontan, lăsând urme ale procesului de lucru și petice de piatră brută, transmițând astfel libertatea unui nesfârșit în rezultatul final.
Nu am un concept definit. Baza este armonia geometrică a hârtiei și a culorii. Stau doar pe birou și aleg culoarea potrivită pentru forma potrivită. Conceptul meu este pur și simplu intuiție.
Am decis să fac un inel care să nu aibă părți dominante, astfel încât să poată fi la fel de pur și liber pe cât este în locul lui, forma depășește materialul. Bijuteria se arată ca un obiect în spațiu, ca o statuie, o piesă de mobilier sau o clădire. Această hârtie laminată este puternică și dură, așa că trebuie să fie sculptată la fel ca în realizarea unei sculpturi.
Pentru a scăpa de zilele amare, grele, suprareale ale Covid-19, m-am cufundat în trecut, ca să nu simt trecerea timpului. M-am liniştit gândindu-mă la copilăria mea plină de culoare. Zilele în care alergam cu picioarele mele mici pe covoarele casei bunicii. O casă a cărei identitate se baza pe covoare țesute manual. Covoare țesute cu dragoste. Atunci am început să construiesc această colecție. La începutul acestei serii, mi-am adus amintiri vechi din copilărie în aceste zile amare. Și făcând asta, mi-am vindecat temerile și stresul. Am trăit luni de zile cu fiecare dintre aceste piese, modelul, țesutul, tipul și numărul de noduri, vopseaua și am gustat bunul gust al copilăriei.
Am dat o nouă viață amintirilor prăfuite ale copilăriei mele, atribuind un alt tip de utilizare modelelor covorului persan. Trecutul bate în mine ca o a doua inimă. Nu a existat nimeni care să poată pune un zid de beton între mine și amintirile mele, nici o distanță de 1,5 metri etc. Îmi puteam aminti fără griji și să îmbrățișez amintirile mele bune.
Cacao, o ofrandă dată de zei, așa cum credeau aztecii, este ingredientul care se metamorfozează într-unul dintre cele mai apreciate produse alimentare din întreaga lume: CIOOLATA. Ciocolata permite eliberarea de endorfine și este o sursă de încredere de energie; și să nu uităm de gustul uimitor. Cu toate acestea, făcând un pas înapoi și privind trasabilitatea ciocolatei, se pot găsi mai mult decât câteva povești care pot avea efectul total opus pe care ni-l oferă acest ingredient minunat. Începând cu plantațiile de cacao și oamenii care lucrează la ele. Mulți fermieri nu au gustat niciodată ciocolata și nici nu își permit, deși sunt înconjurați de boabe de cacao. În plus, mulți dintre ei nu dețin sau nu își permit utilaje care îi pot ajuta la recoltare, așa că fac totul manual. Pe scurt, ei trăiesc la pragul sărăciei, dacă se poate spune asta, unii nici măcar nu au apă curentă. Ideea colecției Bitter Sweet este trecerea de la o vedere microscopică a particulelor care formează ciocolata la una panoramică care ne oferă perspectiva pe care trebuie să o ținem mereu în minte.
Deci, ce zici de ciocolată?
Ideea acestei colecții se bazează pe aparența rigidității a formelor geometrice și scopul meu a fost „deconstruirea” acestora prin combinarea diferitelor materiale și culori. Inspirația a venit din natură, care este abundentă în forme geometrice prezentate în celule, flori, roci sau creaturi vii pe care oamenii nu le pot aspira dar pot să le reproducă.
Baza geometrică este rigidă, din metal (argintiu), iar formele sunt „umplute” cu materiale mai „fluide” precum piele vopsită, sârmă de cupru colorată, perle și micro-margele metalice. Cercul, semisferele și unghiurile sunt principalele forme explorate.
Când ți se oferă dragoste, prieteni, muzică, mâncare delicioasă… în totalitate dulceața vieții și vrei să împărtășești acest sentiment… sau când îți lipsește ceva și ai nevoie de un simbol care să te ridice… .pai… Acela este momentul în care ai pus această colecție. The Land of Joy-Joy este despre culoare și distracție. O colecție de bijuterii minimalistă, compusă din forme cinetice geometrice, aducând distracție în rutina noastră de zi cu zi. Menține inocența vie și optimismul copilului tău interior strălucitor! Aceasta este Țara Bucuriei-Bucurii.
Direcția mea de explorare este să discut despre posibilitățile în care bijuteriile pot fi o interfață de efect între om și loc, corp și obiecte, relația dintre om și om, mai ales în contextul aspectului politic-drept, cum ar fi campania de egalitate de gen.
Inspirat de simbolurile vizuale utilizate în mișcările de campanie pentru egalitatea de gen, pornesc acest proiect de bijuterii pentru egalitatea de gen și drepturile LGBTQ, intenționând să reflecte spiritul de respect reciproc, mândrie de gen și sprijin pentru egalitate. În special, am folosit simboluri LGBTQ pentru a imita părul facial în această colecție și, sperăm, că va funcționa ca o abordare plină de umor care provoacă recunoașterea rigidă a genurilor sau a stenotipurilor de gen. Scopul designului meu este de a permite oamenilor care împărtășesc aceleași convingeri în sprijinirea campaniilor pentru drepturile LGBT să își poată exprima o voce clară, încântătoare, dar elegantă, purtând bijuteriile mele.
Ben Cooke-Akaiwa (USA) – Plus One Collective
Culoarea este o poveste de dragoste de lungă durată în munca mea. Culoarea este un loc sigur pentru mine și mă întorc adesea la el. Ca un bijutier pentru un diamant, nu pot să mă abțin. Metalele au o culoare, dar mi se par în mare parte incolore, griul plictisitor al oțelului cu care lucrez cere să fie acoperit. Adaug vibrația lipsită prin emailuri, vopsea spray și vopsea cu pulbere. Această paletă de culori puternic saturată provoacă suprafața austeră înnăscută a oțelului.
Kateryna Lytvyn (Ukraine/Germany)
Litvin Art Jewelry a fost fondată în decembrie 2009 în Ucraina, iar în 2010 marca a fost mutată în Germania. Bijuteriile Litvin Art nu sunt doar bijuterii. Sunt afirmații. Ele reprezintă declarația unei femei care este puternică în interior și totuși feminină, care este elegantă prin extravaganța ei, minte deschisă și onorează tradițiile.
Această bijuterie este creată pentru o femeie care nu se teme să fie imperfectă, care își creează propria viață și o face în fiecare zi.
***
Mai multe despre Romanian Jewelry Week aici.
Bilete disponibile aici.
Plăcut de Radio Guerrilla.