Plimbându-ne prin mediul virtual al simpozionulul internațional Geoscience 2020, organizat de Societatea de Geofizică Aplicată din România (SGAR), ne-am întâlnit cu povestea orașului Pucioasa, spusă chiar de catre CNIPT Pucioasa & SGAR.
Resursele subsolului sunt cele care au stat la baza dezvoltării turistice a acestei zone. Pucioasa este cunoscută mai degrabă ca o locație balneară, izvoarele sulfuroase de o compoziție deosebită fiind cunoscute încă din 1828. Puternicul dinamism al mediului geologic creează peisaje spectaculoase care oferă totodată adevarate lecții de geologie. Există mai multe puncte în care stratele nisipoase situate la altitudini de peste 450m sunt bogate în cochilii de moluște datând de ~4.4 – 4.8 milioane de ani. Cu un binoculu sau o dronă puteți observa natura sălbatică din mini-delta formată în barajul de acumulare, aflat acum într-un stadiu de colmatare accentuată. Și dacă tot treceți prin zonă, va recomandăm călduros să vizitați Muzeul Aviatic “Dumitru Dorin Prunariu” sau să participați la concursurile pentru Machete de Aeronave Zburătoare.
În apropiere de orașul Pucioasa se mai află un punct de mare importanță geologică. Mai bine spus, este un adevărat muzeu în aer liber. Rocile oligocene (sisturi disodilice intercalate cu menilite) regăsite aici sunt mărturia unei mări străvechi a cărei retragere a lăsat în urmă o bogată colecție de fosile. Fragmente sau schelete întregi de teleosteeni, crabi sau alte resturi fosile ascunse în aceste roci, toate au o vechime impresionantă. Câteva dintre speciile întâlnite la Fieni au fost datate ca aparținând nivelului stratigrafic Rupelian (Constantin, 1999), acest lucru însemnând o vechime de 28.4 – 33.9 milioane de ani.
Pentru un tur ghidat la aceste situri geologice sau detalii despre locații puteți contacta:
- CNIPT –pentru GEOtur Pucioasa
- Asociația Floare de Colț pentru GEOtur Fieni
Dacă cunoașteți și alte locații cu obiective geologice deosebite, care nu sunt incluse în rezervații naturale și doriți să ajutați la realizarea unui album foto al acestora, ne puteți scrie la contact@geosymposium.org.
Autor: Chitea F.
Foto: colecții personale – autor, CNIPT Pucioasa și Sebastian Enache.
Foto cover: Facebook Promovare și Informare Turistică Pucioasa.
Studiile geologice și geofizice din zona Pucioasa și Fieni vor continua. Mai multe date se vor prezenta în cadrul Conferinței Internaționale – The Congress of the Balkan Geophysical Society, București 10-14 Octombrie 2021.
***
Referințe:
Constantin P., Oligocene-Lowermost Miocene Fossile Fish-Fauna (Teleostei) from Romanian East Carpathians, 1999, GEO-ECO-MARINA, 1/1999
Chitea F., Nutu-Dragomir N.L., Niculae L., 2021, GEOLOGICAL OBSERVATIONS ON THE OUTCROPS, LANDSLIDE AFFECTED AREAS AND SOME OTHER EROSION FORMS IN PUCIOASA TOWN AND ITS SURROUNDINGS AS A BASIS FOR GEOTOURISM DEVELOPMENT, in Chitea F. (Ed), GEOSCIENCE FOR SOCIETY, EDUCATION AND ENVIRONMENT, 2021. D.O.I. 10.5281/zenodo.4322617
Felicitări Chitea Florina!
Felicitări radio Guerrilla!
Impresionante aceste fosile. Sunt din zona, dar nu am stiut pana acum de ele.