“Sunt cunoscute deja, în mecanica cuantică, multe situaţii când o particulă se dezintegrează în alte două particule. Interesant este că, experimental, s-a putut arăta faptul că, măsurând anumiţi parametri ai uneia dintre aceste două particule rezultate, se produc efecte instantanee asupra <<gemenei>> sale, indiferent de distanţa care se află între ele. Spre exemplu, <<o particulă cu spinul 0 se dezintegrează în două particule cu spinul 1/2, un electron şi un pozitron. Măsurarea spinului uneia dintre particulele cu spinul 1/2, fixează instantaneu starea de spin a celeilalte>>.“ (Roger Penrose şi Abner Shimony, Nancy Cartwright, Stephen Hawking, „Mintea omenească între clasic şi cuantic“, Editura Tehnică, Bucureşti, 1999, p. 68.)
Pentru a înțelege mașinăria care se bazează pe ideile de mai sus, trebuie să știți că un calculator cuantic este un computer a cărui funcționare se bazează pe fenomenele de superpoziție și entanglement. Nu funcționează pe bază de tranzistori. În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți. În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, care automat permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații, într-un timp mult mai scurt.
Înțeleg că toate acestea de mai sus, despre entanglement și cum măsurăm o particulă pot fi greu de înțeles, așa că am o idee! Iată-l pe Dr Quantum:
Desigur, ideile științifice (spre deosebire de cele religioase) sunt cool și primesc cu brațele deschise noi adevăruri, adică descoperiri. Sunt sigur că printre voi se află și cei care nu înțeleg că idea de distanță ar putea fi o iluzie. Există persoane care nu pot înțelege că simțurile omenești (care îți dau reprezentarea realității) sunt lucruri pe care nu te poți baza și nu pot fi luate în considerare (am văzut, am auzit, am gustat etc). Logica, gândirea, matematica și experimentul îți dau singurele răspunsuri clare.
Suntem totuşi în 2019, așa că genul de întrebări iscate de cele de mai sus generează răspunsuri noi și interesante. Ba chiar și… obiecte pe care să le folosim.
A se observa că, în mod subtil, am punctat trei perioade în materialul de mai sus: 1999, 2009 și 2019. O săptămână interesantă vă doresc!
Credit foto cover: NASA.
Din qubiti e transcendentul el ne îndreaptă mințile către cel nevăzut ,dar acționează tăcut spre binele celui ce se roagă.