Despre mîndria de a fi români

Anul ăsta se împlinesc o sută ani de la Marea Unire, și e așteptat ca mîndria de a fi români să dea, încet-încet, în clocot. Ca ortodocși, e posibil ca această mîndrie să dea nu doar în clocot, ci și în clopot. Clopot de import, desigur.

Care e faza cu această mîndrie?

A fi român e un simplu accident biografic, dar există, desigur, și români care sînt rodul unor accidente genetice. Cu accidentele nu te mîndrești, pentru că accidentul – ca „eveniment fortuit și imprevizibil“ sau ca „însușire trecătoare, neesențială a unui lucru“, cum ne dădăcește DEX-ul – exclude meritul și exclude sentimentul de mîndrie.

Nu se face să fii mîndru că ai cîștigat la loterie, dar, în schimb, te poți bucura de banii ăia nemunciți, măcar pînă cînd suma aia mare îți ia, definitiv, mințile, deși nu e obligatoriu. Nu se face să fii mîndru că ai intrat cu mașina în – să zicem – mașina lui Ștefan Bănică Junior și, astfel, ai avut șansa de a fi înjurat pe viu de o vedetă de o asemenea magnitudine. Nu se face să fii mîndru că ai ochi albaștri și picioare lungi decît dacă te-ai născut cu ochi căprui și picioare scurte, dar, prin muncă și seriozitate, ai reușit, iată, să transformi căpruiul în albastru, scurtimea în lungime și apa în vin.

Unui thailandez, de exemplu, i-aș înțelege sentimentul de mîndrie – mîndria de a fi român. Un thailandez ar avea tot dreptul să se simtă mîndru că este român pentru simplul motiv că nu s-a născut român, ci thailandez, și, ca să devină român, a trebuit să pună osul la treabă.

Atîta vreme cît nu se transformă în trufie (trufia fiind o formă extremă a mîndriei), mîndria este legitimă numai ca sentiment de demnitate și de încredere în calitățile proprii. Poți fi mîndru numai de ceea ce ai făcut tu. N-ai de ce să fii mîndru, de exemplu, că Simona Halep este pe locul 1 în lume la tenis sau că Adina Pintilie tocmai a cîștigat Ursul de Aur la Berlin. Te poți bucura pentru ele, și cam atît.

Mutatis mutandis, dacă Brâncuși a schimbat fața și suprafațele sculpturii, asta s-a întîmplat nu pentru că era român, ci pentru că, avînd talent și geniu, a muncit. Și nu doar fiindcă a muncit, ci și pentru că s-a întîmplat să părăsească la timp România. Franța l-a făcut un mare artist și un mare român. Lista celor care au realizat ceva semnificativ în viață părăsind țara în care s-au născut este lungă și este bine cunoscută. Dorința acestora de a face ceva în viață a fost, pesemne, mult mai puternică decît mîndria de a se fi născut români. Sigur, nu e obligatoriu să pleci din țară pentru a face ceva important în viață. Se poate face ceva important oriunde, cu condiția să muncești.

În anul Centenarului, poate că ar fi cazul să luăm, măcar din cînd în cînd, cîte o pauză de la a fi români, ca să mai putem fi și oameni. Oameni și-atît.

7 comentarii
    Florin

    Nu e neaparat un accident sa fii roman, nici macar genetic, dar e greu de explicat cum si de ce te nasti la un moment dat undeva… tara ,localitate, familie. Nu e important ca esti roman ,armean ,lipovean sau cu mai ziceti voi in promo… important e cum te simti… si daca nu simti ca ai radacini e grav… doar sa scriem de dragul de a scrie … ca e fashion sa te dai altfel. Mult succes dar vezi draga Iulian ca apartenenta si radacinile sunt lucruri despre care sa glumesti …chiart asa …doar in gluma !

    Nici nu va salut ,la revedere !

      Mihai

      Draga Florin, cu tot respectul, cred ca ai greșit websiteul, cel de la radio Zu e mai jos, după colt.

    Flo

    Am sentimentul ca nu ai inteles nimic din articolul lui Iulian.
    Iar ca sfat, daca ai o parere contrara, din respect pentru interlocutor, foloseste corect limba romana (sau poate de limba romana nu esti la fel de mandru?!) si punctuatia.
    Si nu in ultimul rand: roaga pe cineva sa iti explice articolul sau incearca sa il recitesti.

    Florin

    Ei ..nu ca asta e buna , dar cam ce ar fi de inteles …poti tu sa-mi explici?! Cum nu ne aliniem sa facem osanale cum suntem persiflati . Bravos. Nu toate mustele fac miere !

    Adi

    textul tau e fumat rau ca abordare a subiectului “mandru de a fi roman”… Nush de unde aveti toti cei care reinviati acest topic convingerea ca romanul e mandru ca e roman. Mi se pare ca e tocmai pe dos. Suntem atat de complexati de acest atribut incat ajungem sa injuram tot ce tine de identitatea aia “mostenita”, de istorie si de convingeri (mai mult sau mai putin obiective), de traditii si de ce nu, de legende urbane, doar doar sa devenim altceva, care sa semene undeva, cumva cu “civilizatia occidentala” Ne-am dorit mereu asta, inca din 90.. Generatia 90 are cumva circumstante atenuante, pe cand tu…?A trecut ceva timp de atunci, iar tu esti deja baiat mare. Era misto daca ai fi inteles ce inseamna mandria de a fi roman. Sunt altii, din alte natii, care te invidiaza, si acum vorbesc despre toti Iulicii Tanase care se cred filozofi pe tema prostiei de a fi roman mandru. In 3 ani de locuit in Viena, m-am intalnit cu cel putin 3 austrieci care m-au intrebat despre istoria romaneasca, despre regi daci de care eu nici macar nu auzisem, despre incidentul Cehoslovacia, despre Delta Dunarii si despre muntii Buzaului!!! Despre biosfera tarii si fabrica ARO!!! In anul in care am trait in Norvegia (prin 2011-2012), am fost intrebat despre povestile romanesti si de ce seamana atat de mult cu cele de la ei, am avut ocazia sa vorbesc cu un profesor elvetian naturalizat care m-a intrebat despre Nicolae Iorga, in Peru, un inginer constructor german aflat la Saqsaywaman mi-a povestit despre Sfinxul din Egipt si Sfinxul din Bucegi, un copil de maxim 14 ani din Lima m-a intrebat daca-l stiu personal pe Hagi, etc. Sau vrei mai multe? DA, e fascinant sa fii roman, in tara ta si mai ales in lume!

    Adi

    Completare: Atunci cand iti cunosti izvoarele, iti intelegi mostenirea si importanta in toata lumea asta mare, pai nu ai cum sa nu incerci sa ajungi macar la fel de important. Ai o sustinere incredibila din spate. Cand insa din culise ti se pun doar piedici pe scari si shuturi in cur si ti se spune permanent ca esti prost, necivilizat, tzigan, hot, primitiv, in urma cu normele europene, neconform etc – iar idioteniile astea transpira inclusiv in mintea ta, pai frate, esti deja dus…

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine