Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Miel în bere, mmm…. de la Diana, ia să vedem.
***
Rețeta în sine este simplă. Mai greu este să reziști mirosurilor care învăluie bucătăria.
Ingrediente:
– o bucată de pulpă de miel de circa 1 kg
– condimente – piper și rozmarin, o crenguță de cimbru
– sare după gust
– două trei căpățâni de usturoi
– 4-5 linguri de ulei de măsline
– o doză/sticlă de bere de 500 ml (blondă, neagră, arămie)
Se ia bucata de miel și se unge strașnic cu uleiul de măsline în care am pus un praf de piper și rozmarin și se lasă la fezandat de pe o zi pe alta la frigider.
Cât se încinge cuptorul până la 160-180 grade, scoatem carnea de la frigider să se odihnească puțin la temperatura camerei. Se poate împăna carnea cu niște căței de usturoi sau se lasă doar cu condimentele. Într-o tavă suficient de mare (eu prefer tăvile de ceramică) se așază carnea, se toarnă baițul (uleiul de măsline cu care am uns carnea și condimentele) și berea. Înainte de a da tava la cuptor, adăugam crenguța de cimbru din care scuturăm timid și peste carne și învelim totul cu o foaie de hârtie de copt mototolită și trecută printr-un jet de apă.
Și-acum începe partea mai grea. Așteptarea. După vreo oră și jumătate verificăm stadiul lucrărilor. Scoatem cu grijă hârtia de copt și punem căpățânile de usturoi tăiate pe jumătate, cu tot cu foi, acoperim cu hârtia și abandonăm la cuptor încă vreo oră. Partea bună este că hârtia de copt lasă carnea să se rumenească frumos fără să se ardă.
Deja stă la cuptor de vreo două ore și ceva așa că mai avem puțin până la final. Scoatem tava din cuptor, îndepărtăm hârtia și luăm câteva linguri din sosul din tavă într-un bol. Adăugăm un praf de sare și turnăm la loc sosul peste carne și mai lăsăm la cuptor vreo 20 minute fără hârtia de copt, cât să se mai rumenească puțin.
În timp ce se gătește carnea putem arunca la copt, într-o altă tavă, două-trei sfecle mici. Parcă merge alături și o salată de sfeclă coaptă cu ceapă roșie stropită cu ulei de măsline și oțet balsamic.
Vinul și-l alege fiecare, dar să fie totuși roșu.
S-auzim de bine!