Dina Lupașco / Povestea pâinii cu maia

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Nu, nu ne-am săturat de rețete de pâine, cu maia sau fără maia. Mai ia niște pâine, da, și tu, și tu și tu, pentru că nimic nu-i mai bun ca pâine preaspătă făcută în casă, așa-i, Dina?

***

Nu știu de unde mi-a venit ideea aceasta de a face pâine cu maia. Poate de când am gustat odată o pâine mănăstirească care mi-a amintit de gustul pâinii copilăriei. Sau poate pentru că ultimii zece ani am deprins să fiu atentă la ce mănânc, mai precis la etichete și ingrediente. Și pentru că produsele de patiserie sunt o slăbiciune a întregii familii, am decis în urmă cu vreo 3-4 ani să îmi fac propria maia.

Acum să mă prezint. Mă numesc Dina, o fată cu puține certitudini, sceptică, dar care miroase un lucru autentic de departe. Sunt mamă tânără a trei copii care îmi umplu zilele și nopțile cu… de toate 🙂

Să reluăm. Pe vremea aia stăteam la țară. Am găsit un blog făcut cu suflet așa că am amestecat făina cu apă, așa cum scria, și primele trei zile a fost ok. Doar că s-a ivit o treabă la Cluj, așa că ne-am făcut bagajele și am pornit la drum. Eu, Tavi, cei doi copii și vasul transparent din plastic cu maiaua. Am hrănit-o la timp, ca pe copiii mei.

Din Cluj, la o cabana la Tarnița, noi și maiaua. Pe lângă copiii flămânzi, creșteam “la sân” și maiaua. Am avut grija de ea vreo săptămână. Până la urmă, blogul pe care îl urmăream a ajuns într-un punct mort, fără să îmi spună ce să fac cu ea când e gata. Așa că am pus-o pe o tavă întinsă și am uscat-o, sub privirile critice ale soacrei, care nu prea avea încredere în calitățile mele de gospodină fără experiență. Uite așa am căpătat niște sfărâmiceli, pe care credeam eu că le voi strecura în paine. Foarte previzibil, n-a ieșit nimic comestibil.

Până acum o lună am lăsat-o baltă cu ideea mea extravagantă de a face propria pâine cu maia. Nu zic, dacă aveam ocazia să o cumpăr, o faceam. Dar costurile sunt prea mari să faci asta zilnic. Iar noi, vorba aia, fără pâine cu unt la micul dejun, nici nu ne trezim.

Acum am găsit  o pagină pe care am verificat-o din start dacă mă duce până la visul împlinit. Adica să îmi coc pâinea cu maia.

Odată hotărâtă, totul a mers ca uns. Cântar aveam, făină bună aveam, dar și emotii aveam.

Am ajuns să îmi fac aluatul și apoi pâinea. Nu cred că a prins căldura aia de peste 250°, așa că nu am auzit cântecul pâinii pe care tare aș fi vrut să îl aud. Dar e o minunăție și o gustoșenie la unanim recunoscută în familie. Nu mă așteptam să îmi iasă “din prima” și să fie și așa de bună.

Iar acum, rețeta pe scurt 🙂

1. Pregătim starter-ul. Luam 40g de maia din borcanul de la frigider, le amestecăm cu 145g apă și cu 115g făină. Lăsăm 8 ore pe masă, acoperit parțial.

2. Autoliza. Amestecăm starter-ul cu 450g apă și cu 800g făină. Nu punem sarea. Lăsăm acoperit etanș 40 minute la Odihnă.

3. Preparăm aluatul. Punem sarea (18g) și frământăm 10 minute, aducând marginile spre mijloc. Punem aluatul într-o tavă unsă cu ulei și o lăsăm o oră învelită etanș.

4. Pliem și împăturim de 2 ori, apoi lăsăm o oră, la fel, închis etanș.

5. Repetăm pasul 4 și mai lăsăm o oră.

6. Împărțim aluatul în două, dăm formă pâinicilor și le punem în banetoane, la frigider, pentru dospire la rece 12-14 ore.

7. Scoatem aluatul cu o oră înainte de coacere. Pregătim cuptorul preîncins o oră la maximum. Punem o tăviță cu apă jos pentru a face aburi. Crestăm pâinicile și le dăm la cuptor pe treapta de jos timp de 15 minute.

8. Scoatem atent tăvița cu apă și dăm cuptorul la 210°, cu ventilație, pentru încă 35 minute.

Pâinea e gata! Sau mai bine zis, Minunea e gata. O lăsăm asșa 2 ore la răcit pe masă. Pofta mare!!!

Sursă rețetă pâine: Savoriurbane.ro.

Sper să vă faceți fiecare acasă propria pâine 🙂

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine