Am fost la țară, la ai mei! Foarte frumos! Povestit, amintit, amuzat, mâncat, plecat după lumină! E vreo problemă cu toate astea? Ne putem lipsi de aceste sărbători? De tăiatul mieilor cu siguranță ne putem lipsi, dar asta e o temă aparte.
Desigur, statutul bipolar, ca să nu spun paranoid al bisericii, interesele și modul în care ne ține cam pe loc, mă împinge la un soi de rânjet, dar mi-am dat seama că sunt momente în care biserica este irelevantă și tot ce contează este sărbătoarea în sine, faptul că oameniii vor să creadă în ceva, au nevoie de un sens, au nevoie de niște repere și desigur se agață de reperele care le sunt oferite. Bune, rele, antice, absurde sau bizare, nu mai contează, uneori chiar este irelevant să disecăm necesitățile intime ale poporului. Acest organism imens, greoi, imprevizibil și naiv, care emană totuși o căldură, spre deosebire de multe grupuri, găști, organizații sau identități care emit doar ceață rece.
Dacă nu iubești masele, ce ești? Ți-e frică de mase? De ce? Ești altfel decât masele? Pe bune? Hai mă… Eu am probleme cu populismul, care este grețos, dar asta n-are legătură cu masele în sine. Are legătură cu cei care vor să călărească masele, populiștii, radicalii… și culmea, în numele unei recuperări culturale, valorile tradiționale, desiiiigur :)) De fapt, populiștii sunt niște narcisici băloși, interesați doar de amorțirea maselor, de manipulare și avere. O ard libidinal, cu spume, dar în esență nu suportă masele, așa, eventual de o băiță cu precauție. În fine, e necesară o evaluare permanentă, în adâncime, nu putem merge pe dispreț sau aroganță, fiindcă astea sunt ca scuipatul în oglindă. Iar ura este slăbiciune și micime!
Ești tu în stare astăzi să le oferi maselor ceva, în schimbul învierii? Rațiunea? Hă, hă, hă! După câte pahare? Pe bune acum, ai un sedativ cu mai puține efecte secundare decât învierea? Să mori tu? Știința & tehnologia? No side effects? Pune tu mâna pe ultimul volum al lui Bertrand Russell și jură că știința și tehnologia nu produc dezastre și efecte secundare! Jură că știința e o biserică mai puțin coruptă sau mai puțin nocivă! Pe termen mediu? Pe termen lung?
Ai tu pentru mase, astăzi, un pansament mai bun decât acesta, testat de-a lungul miilor de ani, atât de eficient de fapt? Ai ceva mai tare? Un LSD, ok, e ce trebuie! Altceva? Educația? Bineînțeles! Dar vai de școala noastră și de sistemul nostru de învățământ. Plus că s-ar ofusca preoții, ar spune: păi ce, nu e biserica o școală pentru suflet? Eu aș spune că e mai degrabă un soi de cămin, uneori aduce chiar a ospiciu, dar mie sincer îmi place să intru în anumite biserici. Îmi place arhitectura, fresca, îmi place atmosfera, oamenii. Nu-ți plac oamenii din biserică? Eu așa am crescut, pe mine biserica mă liniștește, mă aduce cu picioarele de pe asfalt pe pământ. Când ai ceva mai eficient la scară mare și funcțional la prima cheie, anunță-mă!
Gata, pup!
Cât adevăr grăiești! Am simțit la fel zilele care tocmai au trecut! Oamenii se agață de speranță, de biserică și de orice îi poate “susține” in această lume nebună!
Bravo omule! felicitari pt tot ceea ce faci
Mitos presedinte.
Eu am. Jagadish Vasudev 🙂