Dune – de Frank Herbert – este o poveste-cult, pe toate listele de cărți must-read într-o viață. O poveste unică, care nu se compară cu nimic, poate doar cu amploarea epică din Stăpânul inelelor. O poveste care a intrat în cultura populară a lumii și care va beneficia de o nouă ecranizare spectaculoasă în 2020, regizată de Denis Villeneuve.
Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus după reguli feudale, casele nobiliare se luptă pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arakis, singura sursă de mirodenie – cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adâncește vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. Leto Atreides și familia lui se vor confrunta nu doar cu o planetă deșertică, neprietenoasă și necunoscută, ci și cu comploturi politice periculoase.
Romanul e scris din perspectiva prințului, fiul lui Leto, Paul, al cărui destin e marcat de filiația mamei lui la Bene Gesserit – un cult matriarhal, care are ca scop intervenția în evoluția speciei umane. Supus ritualului numic agonia mirodeniei, Paul pare să fie Kwisatz Haderach-ul promis, singurul echivalent pe linie masculine care deține puterile Bene Gesserit. Aceste abilități îl vor ajuta pe Paul și pe mama lui să supraviețuiască atentatului asupra casei lor și să se alăture fremenilor – misterioasa civilizație nomadă de pe Arrakis, în cadrul căreia Paul își va împlini cu totul destinul și va deveni Muad’Dib.
O poveste clasică, bogată în sensuri religioase, economice, tehnologice și sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cărților de citit într-o viață.
Alexandra Florescu
de Frank Herbert
Editura Armada Clasic, 2019, trad. Ion Doru Brana
Sursă foto cover aici.