E foame de scrumbie, băieți!

Nu au trecut mai mult de 6 ani de la prima degustare de vinuri, dar mă simt de parcă toată viața am desfăcut sticle de vin. Poate și atmosfera burgeois de la Chateau Vartelly (Orhei, R. Moldova) a contribuit la asta, dar sunt convins că prima impresie despre vin a fost că este o completare firească și necesară a unui prânz sau a unei cine (c)à la carte. Să fi intrat în lumea vinului cu ocazia unei degustări în centrul vechi al Bucureștiului, aș fi asociat probabil vinului doar valențele lui sociale (“căci vinul e acru daca îl bei singur dar el devine licoarea zeilor dacă îl bei in compania cuiva drag”); însă l-am descoperit în tihnă, în compania bucatelor moldovenesti și în atmosfera foarte relaxantă a unui chateau aflat în vârful unui deal.

De atunci am mai desfacut câte o sticlă, am mai descoperit niște arome și am realizat că viața nu e doar despre filme și cărți, care vorbesc mai mult despre alții decât despre mine, ci e și despre ce simt eu când îmi stimulez mirosul și gustul în modul cel mai hedonistic cu putință. Vinul s-a dovedit a fi un portal către o lume pe care nu mi-o putea arăta niciun film, fie el de Cannes sau Sundance; pentru că era lumea din interiorul meu pe care nu eram obișnuit să o ascult.

Vinul m-a învățat să am rabdare, să anticipez bucuria prin faptul că uneori desfac sticla și apoi aștept câteva ore să își dezvăluie treptat toate aromele în decantor, să imi sondez la maxim memoria în identificarea aromelor de flori, fructe sau condimente ce îi compun buchetul, să îmi forțez intuiția găsindu-i asocierea perfectă cu mâncarea (fie ea o cină într-un restaurant de fine dining ori un simplu platou de brânzeturi în confortul casei).

Vinul ne face mult mai conștienți de simțurile aflate la purtător, pe masură ce începem să le dezvoltăm, în special simțurile destul de puțin folosite ale gustului și mirosului; trezirea acestor simțuri ne conduce la experimentarea mult mai intensă a vieții, ca și cum am avut norocul unei a doua șanse de a ne naște.

Pentru că nu s-a încheiat încă sezonul de scrumbie de Dunăre, vă propun câteva etichete pe care eu le-am încercat cu acest pește foarte gras, care se prepară de obicei pe grătar sau pe hârtie de copt în cuptor. Se cere un vin sec și cu aciditate peste medie, așa că am mers pe mâna unui riesling de Rin (un soi diferit de rieslingul italian ce se cultivă la noi în țară); iar când am repetat experiența, am apelat la un asamblaj de Vermentino şi Trebbiano din regiunea Toscana, iar din soiurile locale am ales Frâncușa de la Cotnari.

Mai am câteva scrumbii puse la păstrare și le voi încerca data viitoare cu o șarbă de Panciu și o feteasca regală din cea mai nordică podgorie românească produsă de Crama Năstase (deși și Zghihara de Huși și-ar face foarte bine treaba). Dacă ați asociat în ultimul timp un vin la scrumbia de Dunăre și v-a placut, vă invit să scrieți în comentarii, să încercăm împreună.

Să nu vă prind cu spritz la scrumbie! 🙂

Păstrați-l pentru serile lungi de vară.

***

Dacă vreți să vedeți mai multe asocieri create, mâncate și băute chiar de mine, vă las aici album Facebook și pagină de Instagram.

Emil Popescu
Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine