Societatea actuală este dornică aproape obsesiv de schimbare. În fiecare zi vedem noi tendințe în lumea calculatoarelor sau a obiectelor inteligente, noi tendințe în lumea îmbrăcămintei, noi tendințe în lumea auto ș.a.m.d. Am luat ca prim exemplu calculatoarele și obiectele inteligente deoarece ele ne influențează în cea mai mare parte societatea. Majoritatea indivizilor din lumea civilizata au un telefon inteligent sau un calculator.
Primul a apărut în 1940: CNC (Complex Number Calculator), proiectat de către cercetătorul american George Robert Stibitz și finalizat în cadrul Bell Telephone Laboratories. Apoi, în 1941, noul Z3 computer/Bombe, construit de catre inginerul german Konrad Zuse și utilizat la decriptarea comunicațiilor militare naziste. În 1979, Atari 400 si 800 sunt primele calculatoare care dispun de opțiuni pentru jocuri, începutul altei ere. În 1988, NeXT devine primul computer care avea încorporat un drive pentru înmagazinarea de date optice și un limbaj adecvat, menit să simplifice programarea. În fine, evoluția computerelor a fost una destul de accelerată, de la calculatoare care puteau doar să facă anumite calcule matemiatice la design grafic, proiectare de jocuri, ediatare foto, video, audio, etc.
Cum ar fi dacă profesorul tău de matematică ar fi un robot, iar temele scrise pe calculator prin comandă vocală și apoi trimise pe mail. Sună bine, nu? E deja posibil. Să poți să faci tot ce vrei tu, doar apăsând pe un ecran sau dând o comandă vocală. Pe de altă parte, cum ar fi să nu mai fi nevoit să mergi, să stai în patul tău zburătorși să dai niște comenzi pe care roboții să ți le îndeplinească, indiferent de cerință. Ai putea să mai numești asta ”viață”? Cu cât ne hotărâm mai repede, cu atât o să ne simțim mai puțin copleșiți de ceea ce e inevitabil. Lumea este într-o schimbare continuă și nu avem cum să ne opunem. Trebuie să ne obișnuim cu idea că poate în câțiva ani o să avem și oameni, și roboți ca prieteni.
Și dacă prietenia ne interesează, până una-alta ne putem face o idee despre ce urmează să se întâmple cu ocazia BRD First Tech Challenge 2019, susținut de Volkswagen.
Teodor Ciucu, clasa a 11-a, Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”