Am primit această întrebare de la un student care asistase în cadrul ASE la o conferință cu tema Leadership. Dădusem numeroase exemple de lideri și comportamente de leadership apelând la personalități precum Steve Jobs, Bill Gates, Mahatma Gandhi etc. Mi-am dat seama că la fel de bine aș fi putut să folosesc exemple de lideri autentici români. Așa s-a născut ideea de a aborda noțiunea de leadership într-o viziune românească. M-am gândit la o serie de mari personalități române și am căutat să determin, cât mai clar posibil, comportamentele care i-au ajutat să obțină rezultate cu adevărat excepționale.
Aveți mai jos trei astfel de exemple:
1. Sergiu Celibidache – marele muzician român a reușit să devină unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii. Pasionat, pe lângă muzică, de matematică și filozofie, Sergiu Celibidache a pus accent pe faptul că totul se petrece la timpul prezent. De aceea nu era de acord cu înregistrarea muzicii sale: „Bucata muzicală se naște de fiecare dată din nou”. Asta ne atrage atenția că trebuie să învățăm să primim ce ne aduce trecutul, dar să avem grijă ca orizontul nostru să fie viu prin concentrarea pe prezent, dând maximum posibil din energia către „acum”.
2. Spiru Haret – este omul care în anii de început de secol XX pune bazele învățământului românesc. Demersul său este concentrat pe formarea unor învățători. Mai târziu, această generație de învățători va fi cunoscută ca fiind „generația lui Spiru”. Acești învățători au ajutat la formarea unor generații de erudiți și intelectuali, care peste timp au adus servicii extraordinare României. Ceea ce am putea învăța (în continuare) de la Spiru Haret este faptul că pentru a putea obține rezultate mari este nevoie să muncim în primul rândla bazaproiectului nostru.
3. Constantin Brâncuși – a reușit să inspire o lume întreagă. Înțelegând că este nevoie să simplifice expresia artistică, Brâncuși a avut curajul să fie deschizător de drumuri. Prin impetuozitate și prin înțelegerea faptului că este necesar „noul”, marele sculptor român găsește drumul spre a fi universal și esențial.
Sintetizând cele trei exemple de mai sus, putem afirma că avem trei extraordinare comportamente de leadership: fiți ancorați în prezent, puneți baze solide proiectelor dumneavoastră și aveți curaj să căutați noi căi pentru a obține rezultatul urmărit. Cred că aceste trei „sfaturi” sunt foarte potrivite pentru oricine dorește să fie un exemplu pentru ceilalți dar mai ales pentru cei care doresc să facă ceea ce se numește „leadership personal”.
Alin Comșa, trainer și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Leadership eficient în contextul crizei.