Sunt în lumea asta unele lucruri care ajung să te șocheze. Uneori pozitiv, alteori negativ. Azi vom gândi pozitiv și vă povestim despre un festival care promovează muzica, spațiul public și implicarea în comunitate. Se-ntâmplă la Cluj, a ajuns deja la cea de-a șasea ediție și, credeți sau nu, e the place to be vara asta. Iar de anul ăsta, Jazz in the Park e Avanpost Radio Guerrilla.
Dacă-ți place muzica de la Radio Guerrilla, o să te simți ca peștele-n apă la Jazz in the Park. Și dacă mai crezi în creativitate, libertate, accesibilizarea spațiului public – o să-ți dorești să nu mai pleci din hamacul tău de aici. Vestea bună e că festivalul durează 11 zile, din 21 iunie și până pe 1 iulie. Noi îți recomandăm să prinzi cât de mult poți din festival, dar musai – cum se zice-n Ardeal – să ajungi la festival în ultimul weekend: 30 iunie – 1 iulie, când Parcul Central se transformă în festival venue cu 4 scene: unele pe timp de zi/seară, altele active după miezul nopții.
Am ajuns deja la paragraful 3 și n-am zis nimic de muzică? E cazul să rezolvăm rapid problema, pentru că la ediția de anul ăsta sunt super nume pe care le poți asculta live pe scenele din Parcul Central, pe malul Someșului, în stradă, la Opera Maghiară, la Muzeul de Artă și chiar… la groapa de gunoi a orașului (da, concerte sunt și aici).
Gata, nu ne mai întindem cu vorba, hai să vă zicem care sunt câteva dintre trupele care cântă la festival: Nouvelle Vague, Richard Bona Group, Juan de Marcos & Afro Cuban All Stars, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Sona Jobarteh, Alfa Mist, Soweto Kinch, Moonlight Breakfast, Iordache, Gallowstreet, Kroke, JazzyBIT, byron, Lucia, Silent Strike, Karpov not Kasparov, Nicolas Simion. Și lista nu se oprește aici, o poți găsi completă aici.
Accesul la concertele din parc, de pe mal, din stradă și de la cea mai spectaculoasă scenă – cea de la groapa de gunoi – e liber, pe bază de bilet neobligatoriu pe care-l poți cumpăra dacă vrei să susții Fondul Jazz in the Park, iar pentru super concertele de la Operă și de la Muzeu sunt puse în vânzare bilete și abonamente.
Care-i faza cu biletul neobligatoriu? Păi e simplu. V-am zis deja că Jazz in the Park vrea să accesibilizeze muzica de calitate. Tocmai de-asta parcul, malul și alte locuri publice din cadrul festivalului sunt cu intrare liberă. Totuși, dacă vrei, poți susține Fondul Jazz in the Park prin cumpărarea unui bilet neobligatoriu: cu 10, 30 sau 100 de lei. Banii aceștia finanțează proiecte creative și artistice și ne fac pe toți conștienți de faptul că împreună putem să ne distrăm, dar și să lăsăm ceva frumos în urmă.
Ce-ar mai fi de zis? Aaa, da, ne vedem la Jazz in the Park 2018, din 21 iunie și până pe 1 iulie, la Cluj!
Corina Brândușan