Vanessa cardui face parte din familia Nymphalidae a ordinului Lepidoptera, familie de fluturi diurni, de talie mijlocie sau mare, majoritatea fiind viu colorați. Aripile posterioare sunt de culoare galben închis, cu pete negre, dispuse în rânduri relativ liniare, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rânduri de pete albe.
Omida este de culoare neagră și prezintă spini conici ramificați. Aceasta produce daune în rândul plantelor având un polifagism pronunțat – atacă peste 300 de specii de plante. “Păcatele” însă îi sunt șterse în stadiul de adult, stadiu în care se hrănește cu mai mult de 100 de specii de plante, ajutând la polenizare.
Este o specie migratoare care în fiecare an realizează o călătorie dus – întors între Europa și Africa, unele exemplare ajungând până în sudul deşertului Sahara. În ciuda aspectului delicat, Vanessa cardui rezistă la drum lung, la temperaturi scăzute și se hrănește cu o varietate de plante, inclusiv scăieți – de unde și denumirea populară de Fluturele cărămiziu al scăieților. Pentru a efectua această călătorie dus – întors are nevoie de șase generații de indivizi care continuă să zboare, să se înmulțească și să călătorească purtați de vânt.
În America, fluturele realizează migraţii din Mexic până în Nordul Statelor Unite şi Canada, şi înapoi, la fel ca arhicunoscutul fluture monarh.
Specia trăiește aproximativ un an, de la stadiul de ou până la moarte. Ca adult, trăiește de la 10 la 24 de zile după ce emerge din cocon. Printre prădătorii speciei se numără: păsările, liliecii, furnicile, viespii și păienjenii.
Ca toate viețuitoarele naturii, și specia Vanessa cardui, pe de-o parte consumă resurse, iar pe cealaltă ajută la generarea de resurse, păstrându-se astfel un echilibru. Este important să conștientizăm faptul că fiecare specie are rolul ei în ecosistem și că natura ghidează pe fiecare cum să traiască în adevăratul sens al cuvântului.