Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Cine zice că un preparat trebuie să fie extrem de complex și complicat ca să fie extraordinar de gustos și să te facă să salivezi. Din punctul nostru de vedere, nu e mod mai delicios de a găti cartofi decât la cuptor. Și Gabriel pare să fie de aceeași părere…
***
Nu mă pot hotărî la o singura rețetă.
Probabil cele mai apreciate sunt cartofii și risotto la cuptor în oala de fonta.
Însă marea problema este ca nu am un cuptor electric, ci unul clasic, pe gaz. De cele mai multe ori, când termin un preparat făcut acasă, mă încarc și cu frustrari. Ba se ard, ba nu se coc uniform etc. Aceste rețete le fac de obicei la prietenii mei. Ei sunt happy ca mănâncă bine și eu ca îmi hrănesc pasiunea, având rezultatele dorite. 🙂
Cartofi la cuptor:
1,5 kg cartofi
1 lng bicarbonat de sodiu
2 lng sare
Infuzie usturoi: ulei măsline, unt, 3 catei usturoi, 1 legătură rozmarin proaspăt, oregano proaspăt, cimbru proaspăt, sare, piper
Cartofii se fierb cu sare și bicarbonat (ajuta la formarea acelei cruste crocante) pana ce se poate introduce un cuțit în ei. Se scurg de apa și se lasă la răcit pana ce nu mai iese aburi din ei.
Între timp se prepară infuzia. Se toaca mărunt toate plantele aromatice iar usturoiul se pisează. Se încinge uleiul cu untul, în care se pun toate ingredientele amintite. Se lasă pe foc pana ce usturoiul începe sa își schimbe nuanța.
Se lasă la racit și se strecoară.
Suprafața cartofilor se scrijeleste cu o furculiță. Nu mergem adânc. Avem nevoie ca infuzia sa se lipească bine de ei. Îi învelim în uleiul aromat, mai presaram niște sare grunjoasa și îi băgăm în cuptor, la 200 grade.
După aprox 30-35 minute, scoatem tava și pe fiecare în parte îi aplatizam ușor cu fundul unei căni. Mai punem niște unt pe ei și îi băgăm din nou până ce se rumenesc bine.
După ce îi scoatem, putem să aruncăm peste ei condimentele rămase de la infuzie și muuult parmezan.
Eu îi servesc alături de sosul meu preferat: iaurt grecesc, lămâie, miere, pătrunjel și puțină sare (uneori mai toc niște ardei copți pe care îi incorporez în el).
Să vă cadă bine! 🙂
Sunt rețete improvizate deoarece nu mă pot abține să nu îmi satisfac pofta de a crea. 🙃