Gabriel / Cartofi la cuptor

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Cine zice că un preparat trebuie să fie extrem de complex și complicat ca să fie extraordinar de gustos și să te facă să salivezi. Din punctul nostru de vedere, nu e mod mai delicios de a găti cartofi decât la cuptor. Și Gabriel pare să fie de aceeași părere…

***

Nu mă pot hotărî la o singura rețetă.

Probabil cele mai apreciate sunt cartofii și risotto la cuptor în oala de fonta.

Însă marea problema este ca nu am un cuptor electric, ci unul clasic, pe gaz. De cele mai multe ori, când termin un preparat făcut acasă, mă încarc și cu frustrari. Ba se ard, ba nu se coc uniform etc.  Aceste rețete le fac de obicei la prietenii mei. Ei sunt happy ca mănâncă bine și eu ca îmi hrănesc pasiunea, având rezultatele dorite. 🙂

Cartofi la cuptor:

1,5 kg cartofi
1 lng bicarbonat de sodiu
2 lng sare

Infuzie usturoi: ulei măsline, unt, 3 catei usturoi, 1 legătură rozmarin proaspăt, oregano proaspăt, cimbru proaspăt, sare, piper

Cartofii se fierb cu sare și bicarbonat (ajuta la formarea acelei cruste crocante) pana ce se poate introduce un cuțit în ei. Se scurg de apa și se lasă la răcit pana ce nu mai iese aburi din ei.

Între timp se prepară infuzia. Se toaca mărunt toate plantele aromatice iar usturoiul se pisează. Se încinge uleiul cu untul, în care se pun toate ingredientele amintite. Se lasă pe foc pana ce usturoiul începe sa își schimbe nuanța.
Se lasă la racit și se strecoară.

Suprafața cartofilor se scrijeleste cu o furculiță. Nu mergem adânc. Avem nevoie ca infuzia sa se lipească bine de ei. Îi învelim în uleiul aromat, mai presaram niște sare grunjoasa și îi băgăm în cuptor, la 200 grade.

După aprox 30-35 minute, scoatem tava și pe fiecare în parte îi aplatizam ușor cu fundul unei căni.  Mai punem niște unt pe ei și îi băgăm din nou până ce se rumenesc bine.

După ce îi scoatem, putem să aruncăm peste ei condimentele rămase de la infuzie și muuult parmezan.

Eu îi servesc alături de sosul meu preferat: iaurt grecesc, lămâie, miere, pătrunjel și puțină sare (uneori mai toc niște ardei copți pe care îi incorporez în el).

Să vă cadă bine! 🙂

Sunt rețete improvizate deoarece nu mă pot abține să nu îmi satisfac pofta de a crea. 🙃

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine