Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Osso buco, mmm… și slow cooked, adica moale, moale și teribil de gustos, zicem noi. Și o zice și Gabriel, dacă-i rețeta lui preferată, nu?
***
Numele meu este Gabriel, pot spune că sunt pasionat de mâncarea bună și vreau să vă prezint rețeta mea preferată de osso buco care se gătește prin metoda slow cooking la cuptor.
Ce face atât de special acest preparat? Faptul că se gătește lent, la vas de lut, la temperatură mică, timp de 5-6 ore sau chiar mai mult, dacă aveți răbdare.
Secretul constă în carnea de vită folosită, aceasta musai trebuie să fie rasol de vită cu măduvă.
Așadar, vă descriu mai jos și metoda de preparare și ingredientele folosite în prepararea acestui fel de mâncare:
Ingrediente:
– 3 felii rasol de vită cu măduvă;
– ceapă (cantitatea poate fi stabilită în funcție de preferințe, aceasta ajută sosul să iasă legat odată cu topirea acesteia);
– 5-6 căței de usturoi;
– 2 morcovi mari, sau 3 mai mici tăiați cubulețe;
– 1 țelină mică, tăiată cubulețe;
– 1 cutie roșii cuburi, de preferat Mutti sau proaspete;
– cimbru proaspăt și uscat;
– 500 ml supă de vită, eu folosesc pentru stock bază de vită Maggi concentrată;
– 150 ml vin roșu sec;
– sare, piper proaspăt macinat, usturoi pudră, foi dafin, rozmarin;
– făină pentru tapat carnea;
– 50 g unt.
Metoda de preparare:
Feliile de rasol se tapează cu făină, de indicat este să faceți 2 crestături în două zone opuse a rasolului, pentru a nu se strânge (arcui) în tigaie.
Legumele se curăță și se taie cubulețe.
Folosiți o tigaie groasă, de preferat de fontă sau aluminiu.
Rasoalele de vită se prăjesc în câteva linguri de ulei, până prind o crustă frumoasă, fără să se ardă. Se scot și se pun deoparte.
În același ulei folosit pentru prăjirea (sigilarea) cărnii, se prăjesc legumele tocate; dacă vi se pare prea mult ulei, mai puteți scoate din acesta.
Când legumele prind culoare, adăugați vinul roșu sau alb sec, așteptați să se evapore și adăugați untul, ulterior adăugați roșiile cuburi proaspete sau de la conservă, important este să fie de calitate. În acest pas adăugați și condimentele (cimbru, rozmarin, praf usturoi, dafin, sare, piper); dacă sosul vi se pare prea acid sau acru de la roșii puteți adăuga și o linguriță de zahăr, după preferință.
Lăsați sosul să scadă puțin la foc mic după care adăugați peste acesta rasoalele prăjite anterior. În acest pas turnați supa de vită caldă peste sos și rasoale.
În acest moment setați cuptorul la temperatura de 160 grade. Dacă oala pe care ați utilizat-o poate fi introdusă în cuptor, o puteți face, dar nu înainte să o acoperiți cu un capac. Pentru cei mai norocoși, care au acasă un vas de lut, puteți transfera tot ce ați gătit în tigaie pe aragaz în acesta și să îl introduceți în cuptor pentru minim 3 ore. Cu cât țineti mai mult conținutul la cuptor cu atât acesta va ieși mai legat și mai gustos.
După finalizarea timpului, serviți preparatul cu mămăligă sau orez.
Pentru prospețime, la final, puteți presăra pe pe osso buco un amestec format din pătrunjel proaspăt, coajă de lămâie și usturoi.
Poftă bună!
👍