#GAMECHANGERS: Prima săptămână de poveşti ale antreprenorilor care schimbă mediul de business românesc

Telekom și Radio Guerrilla caută antreprenorii români care schimbă lucrurile și se diferențiază de restul prin modul în care fac business sau prin ideile inovative. În Guerrilla de Dimineață, cu Dobro, Gilda și Matei, antreprenorii povestesc despre ideile lor afaceri care aduc schimbare în mediul de business românesc.

Antreprenorul  #GAMECHANGER  face lucrurile altfel, ia regulile și le rescrie, e vizionar, pasionat, şi face totul pentru a-și îndeplini visul.

Primii antreprenori care sunt #GAMECHANGERS au intrat în direct la Guerrilla de Dimineață de pe 24 iunie, iar de atunci, în fiecare zi, de luni până vineri, am aflat poveștile lor. La final, vom scrie o carte cu poveştile lor, cei care au schimbat mediul de business din România, dar şi sfaturi şi idei inspiraţionale pentru viitori antreprenori.

În cazul în care tu n-ai apucat să prinzi linia de intrare în direct, ne poți trimite povestea ta pe gamechangers@guerrillaradio.ro.

#GAMECHANGER  1 – Rareș Popescu și puterea de a te schimba pe tine

Primul câștigător al concursului  #GAMECHANGERS  a fost Rareș Popescu, un român în vârstă de 45 de ani, care conduce Neurotics Computing, o firmă de consultanță în domeniul IT, ce propune companiilor mijlocii și mari să implementeze sisteme digitale care să le crească productivitatea.

A început la Clubul de IT de la Casa de Cultură numărul 1 de pe Bulevardul Magheru în 1987, a vândut calculatoare și a asamblat sisteme PC în mijlocul tranziției, apoi a decis să intre într-o corporație, unde a schimbat lucrurile din interior. A ajuns de la omul bun la toate într-ale calculatoarelor la poziţia de director de strategie care implementa soluții de schimbare și transformare digitală.

Corporația l-a transformat și educat. Peste ceea ce știa din 1990 încoace despre calculatoare și antreprenoriat, a pus creativitate, ore de training-uri și calități de leadership.

A renunțat la un job bine plătit ca să își facă propriul business, unde îmbină psihologia organizațională cu schimbarea IT. De multe ori companiile sunt date peste cap de modul în care sunt implementate modificările digitale, fără să se ia în calcul influența oamenilor și modul în care e construită cultura companiei. Prin consultanță, Rareș Popescu e un  #GAMECHANGER care aduce o față umană schimbărilor digitale.

Prima săptămână de #GAMECHANGERS

În fiecare dimineață în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, au intrat în direct prin telefon cu antreprenorii care schimba regulile în domeniul lor de activitate.

Micii producători ajung în marile lanțuri de magazine

Oana schimbă lucrurile în retail și oferă o șansă producătorilor mici din afara zonei de alimentație de a ajunge în marile lanțuri de magazine.

Ce facem este că oferim servicii de reprezentare comercială în marile magazine celor care produc articole de non-food, producătorilor mici și medii. Facem legătura între ei și marii vânzători”, povestește ea.

Ei nu și-ar permite să angajeze directori de dezvoltare full time, să angajeze oameni care să meargă prin magazine cu investiții în mașină și laptop și așa mai departe. Pot să ne contracteze pe noi și, astfel, pot beneficia de  aceste servicii, să concureze cu cei care au mai multă putere”, a mai spus cea care îi aduce pe micii producători români în fața noastră în hipermarket-uri.

Somelierul digital

Nicușor face un serviciu social esențial: ajută oamenii să cumpere vinuri mai bune. El a realizat un chatbot pe care l-a antrenat cu ajutorul machine learning să înțeleagă calitățile vinurilor și să recomande un vin către cei interesați. Pentru că nu crede în somelieri, vrea ca tehnologia să recomande vinurile.

Abonamente digitale la clinici medicale

Andrei nu are experiență medicală, dar a lansat o aplicaţie prin care clienții pot avea acces la o rețea de clinici independente și cabinete medicale individuale.

E un altfel de abonament medical prin care noi oferim această varietate de clinici și flexibilitate. Nu ești obligat să mergi într-o rețea închisă de clinici, ci poți alege”, a spus Andrei.

Abonamentul e oferit de angajatori ca un beneficiu extrasalarial și poate lua locul abonamentului standard la o singură rețea de clinici.

Primul om care vinde experiențe

Dan e deja experimentat în comerţul online și a lansat acum opt ani primul  loc de unde poţi  să cumperi nu produse, ci experiențe,. A fost primul pe piață.

Business-ul pus la cale de Dan oferă o gamă amplă de activități pe care le poți face tu sau poți să le faci cadou, de la zboruri cu balonul în jurul Bucureștiului, la zboruri cu parapanta și până la experiențe la manșa unui avion de mici dimensiuni (indiferent dacă ai sau nu licență de pilot, pentru că ai instructorul alături de tine).

Apicultorul care schimbă lucrurile

George este apicultor și a lansat  un business care vrea să popularizeze produsele realizate din munca albinelor.

E economist la bază, dar a decis să promoveze consumul de produse apicole. “Noi suntem gamechangeri pentru că vrem să aducem înapoi lucrurile care se consumau în trecut, de la miere până la alte produse ale stupului: polenul, veninul de albine. Veninul de albine, de exemplu, este folosit în terapia pentru  arteroscleroză, prin unguente.”.

În plus, George s-a înconjurat de oameni cu experiență, mulți angajați  având peste 70 de ani.

Reciclare la cerere

Pentru că una dintre marile probleme ale  reciclării este lipsa de disciplină în ceea ce priveşte colectarea selectivă a oamenilor, Bogdan a lansat un business care conectează generatorii de produse care trebuie reciclate și procesatorii.

Cei care generează deșeurile transmit cereri de colectare către noi. Nu sunt neapărat firme mari, ci și oameni obișnuiți. Colectorii aprobați în platformă vor prelua cererea respectivă.”

Piese pentru cei mai performanți cicliști

Vlad are un business în zona de piese de biciclete și se consideră un #GAMECHANGER pentru că are singurul magazin din România care se ocupă de roți de bicicletă custom, în funcție de necesitățile fiecărui client în parte. El vine în sprijinul concurenților la concursuri de mountain bike, ciclocross sau șosea.

Mobilier de artă

Bogdan are un business cu  mobilier  din lemn. “Ceea ce încerc să fac este să schimb modul în care oamenii percep mobila. Mobila e folosită în special pentru utilitatea ei.  Încerc  să transform felul în care oamenii aleg mobila pe care decid să o cumpere, luând în considerare şi valoarea sa artistică”, spune Bogdan.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine