Ce să scriu despre țara în care m-am născut, dacă cineva a hotărât deja cum să sune textul câștigător?
Să o fac bășcălios, așa cum se poartă, băieți? Să scriu Dumnezeu cu literă mică și să nu spun nimic despre cei care s-au jertfit pentru ca noi să putem să facem mișto cu sufletele goale? Nu-mi place bășcălia, imi place umorul românesc. Caragiale cred că lăcrima atunci când descria nesimțirea și incultura poporului său de mitici și țațe. El era ca un chirurg care-și operează părintele, sperând ca prin durere să-l vindece. Noi râdem ca proștii de celălalt, bălăcindu-ne în mediocritate și în lașitate. Și sfinții au umor, da, ăia care cred în personajul despre care zic filosofii hipsterilor că e o iluzie. Râsul sfinților este blând, nu doare. El e firesc, dar firescul țării noastre a fost înghițit de nefirescul din noi.
Nu-mi place că România a devenit o scenă pe care un regizor dement montează un spectacol unic în istoria teatrului: unul în care și-ar dori ca, la sfârșitul reprezentației, să nu mai existe public. Poanta este că nu vor mai exista nici actori. Doar scena și regizorul.
Sună pesimist? Psihotic? Imi place că mai există în România oameni gata să se jertfească. Pentru țară, pentru oameni. Imi cer scuze, sună prea patriotic sau prea radical? Este vorba, desigur, despre o jertfă spirituală, la ce altceva v-ați gândit? Să rămâi aici, atunci când toți prietenii tăi au plecat „la mai bine” este un sacrificiu. Să-ți crești copiii într-un sistem bolnav este, deja, o jertfă. Străbunicul meu a luptat în ambele războaie. În al doilea a fost mitraliat și, golit de sânge, înainte să fie îngropat a apucat să strige, cu ultimele puteri. A stat trei ani într-un spital militar și, când s-a întors acasă, invalid, comuniștii i-au suspendat pensia pentru că luptase pe frontul de est, împotriva rușilor. Între timp, acasă, bunică-mea și fratele ei mâncau pâine făcută cu făină din semințe de mătură amestecată cu rumeguș. Ce este ceea ce facem noi pe lângă ceea ce au făcut ei?
Nu-mi place că azi, în România, ne rușinăm de eroii noștri. Ascundem și cosmetizăm faptele lor pentru că nu e corect politic. Nu-mi place că puricii au monopolizat discursul despre patriotism și-l fac să sune fals, încasând bani pentru asta și prostind lumea. Un spectacol, așa cum am mai spus. Îmi place, însă, că mai sunt oameni ai acestei țări care nu se lasă prostiți. Tăcuți, lăcrimează atunci când văd că maculatura editurilor celebre care înjură România și pe eroii ei se vinde ca pâinea caldă. Suferă în tăcere atunci când generația tânără crede că n-ar trebui să mai existe granițe și că toleranța este mai mare decât iubirea aproapelui. Vă deranjează cuvintele scrise cu amărăciune? Credeți că ar trebui s-o ardem suprarealist și să scriem despre modernitatea demersului miștocăresc la adresa credinței și sacrificiului acestui neam? Sondați-vă puțin inconșientul: aparatul psihic v-a fost modificat, idei care nu erau ale voastre acum vă definesc viața. Ce folos veți avea dacă, inteligenți fiind, v-ați irosit inteligența în jocuri de cuvinte fără să faceți nimic constructiv, doar dărâmând? Din când în când, ceva din interior strigă, conștiința mustră: parcă nu-i chiar așa bine să distrugi credințe, oare ce punem în loc?
Nu-mi place că azi suntem dezbinați și că până și străinii se miră cât de tare ne putem disprețui țara, de parcă n-am fi români. Îmi place că România are putere să-i preschimbe chiar pe acei străini în români. Ei devin apărătorii valorilor pe care noi înșine le aruncăm la gunoi.
Mai contează, băieți?
……………………………………………………………………
La începutul săptămânii acesteia, am lansat cea de-a două temă a concursului Vocea Ascultătorului: Ce vă (mai) place la România? Ce nu vă place?.
Textul lui George Sahoțeanu este unul dintre cele finaliste. Câștigătorul va fi anunțat în Guerrilla de Dimineață, luni, 2 aprilie.
Baftă!
Unul dintre cele mai sincere articole pe care le-am citit în ultima perioadă în mediul online. O radiografie a ceea ce am ajuns să fim. Multă baftă tuturor celor care scriu onest!
foarte sincer si la obiect..bravo!
Bravo George! Trista dar, adevărată radiografia pe care o faci societății românești. Sinceritatea și obiectivitatea îți caracterizează scrisul!
Sunt plecat de aproape trei ani, la scurt timp am început sa ma simt vinovat , sa ma simt un las , ca in loc sa ma bat cu morile de vânt pana la ultima suflare , am hotărât sa plec , renegand tot ce înseamnă roman. Aproape, in adâncul sufletului iubeam tot ce înseamnă România . Si odată cu plecarea , am văzut si vestul care mi-a părut pana atunci ca un loc mult mai verde , un loc cu oameni mai înțelepți , mai drepți, mai credincioși …. Așa te lovește adevarul , când da , da tata . Am văzut de ce e in stare vestul , valorile lui sunt mai seci decât orice , oamenii sunt tot câini , dar unii care îți zâmbesc înapoi . Sa vezi atunci durere ce te cuprinde , sa vezi atunci ce plângi ca Petru după lepădare , sa vezi atunci cât timp îți ia sa domolești durerea, când orice cântec românesc îți stârnește izvorul lacrimilor , când devii al mai mândru roman și-ți lauzi neamul , Tradițiile și valorile cu orice ocazie printre străini . Și România devine un vis de îndeplinit , așa cum era vestul înainte .
Citește și
Din aceeași categorie
Scrise de...
Producător de muzică. Muzician al producției.
Om bun la toate, dar mai ales la marketing.
Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.
Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.
Cu vocea și chitara la degetul mic.
Master Shifu în ale istoriei.
Spirit critic. Regizor.
LogOutist profesionist.
Scandinavi din România.
Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.
Spirit ludic și gastronom liric.
Muzică. La Control.
Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.
Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.
Iubitor de păsări și alte animale.
noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem
Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.
Știrist. Cinefil convins.
Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.
Stăpâna hohotelor de surâs.
Antlover: pe urmele furnicilor.
Războinic de tot RîSSul.
Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.
Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.
Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.
Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.
Muzician de cuvînt.
Profă de Română de România.
De la Guerrilla de Dimineață până seara.
Cogito Ego Sum.
Spirit multifuncțional, atins de Febre39.
Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.
Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)
Liniștitor, fără efecte.
Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.
Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.
Îndrăgostită de toate cele care nu există.
Maestru biciclofonist.
Iubitor de fluturi.
Poetă, librar şi încă ceva.
Progresare humanum est.
Cu știința-n sânge.
Zînă online. Dar și offline.
Vinyl, Rum, Tapas & Wine