Deși pe meleagurile lor se făcea vin și în urma cu 2000 de ani, deci calitatea n-ar fi trebuit să fie o problemă, austriecii au avut o sincopă uriașă în exporturi (datorită unei înșelăciuni la care s-au dedat multe crame – adăugau antigel !!! în vin pentru corpolență mai bună și nota de dulceață); imediat după scandal, însă, au scris un set de norme și reglementari care să garanteze calitatea, astfel încât azi, la o distanță de 25 de ani, vinurile din Austria au o imagine premium, cu prețuri mari, acceptate de piață. O treime din volumul producției o reprezintă vinurile obținute din soiul local Gruner Veltliner și pe cesta l-am testat în zilele care au trecut.
Vinurile din GruVe (așa îl alinta osterreicher-ii) au o aciditate medie spre ridicată, ca majoritatea vinurilor albe moderne și, ca regula, nu se maturează în butoaie de stejar. Vinurile simple, gata de consum, au arome citrice și de fructe verzi, cu raport calitate preț foarte bun, în timp ce vinurile ce prezintă tipicitate, cele care doresc să exprime potențialul terroir-ului și al soiului pot prezenta arome pronunțate de citrice și piersici, per total atât nasul cât și palatul oferind complexitate, toate pentru prețuri pe măsură ( 20+ euro); aceste vinuri se pretează excelent la învechire în sticlă, astfel că recomandarea buy & keep se cere singură. Am o bănuială că își vor creste atât calitatea cât și valoarea pe piața paralela, a licitațiilor.
Gașca mea, aia care nu poate sta liniștită, s-a reunit cu o degustare mai ampla, printre care a strecurat și 3 exemplare bune de GruVe. Big like, e un soi ce merită atenția unui wine afficionado. Cea mai buna selecție o face importatorul Awine.ro.
Într-o margine de lume, lângă Nistru lângă Prut,
într-o zi cu voie bună moldovenii s-au născut
Veseli și cheflii cum sunt, ei au și o zi pe care o sărbătoresc strașnic – Ziua Vinului pe 1 octombrie. Am participat la Chișinău de câteva ori la aceste manifestații (foarte bahice) și mă gândeam că ar merita și românii să se bucure sincer de momentul recoltei, însă acest lucru a devenit cumva desuet, cumva numai oamenii de la țara și viticultorii își permit să sărbătorească și să se bucure sincer de must și pastramă. Cunoscând vibe-ul acestei sărbători m-am bucurat când Vinador, importator de vinuri moldovenești ne-a anunțat că vrea să organizeze în paralel, la București, o mini sărbătoare, pentru acei ce gândesc și simt aceeași dragoste pentru vin ca moldovenii, în special pentru vinul de peste Prut. Am avut parte de vinuri bune (ambele etichete de la Domeniile Pripa sunt usor de recomandat oricarui italian sau american, că nu te faci de râs), unele chiar surprinzătoare, cum ar fi nou lansatul Revedere, un asamblaj din Saperavi și Codrinschii, soi local obținut prin încrucișarea Cabernet Sauvignon cu Rară Neagră (sau Băbească, cum i se spun în Ro); vinul a fost maturat și la baric 12 luni, căpătând noblețea taninurilor catifelate, adăugând la buchet arome de condimente precum piper roșu, vanilie sau chiar note de piele proaspăt tăbăcită. Încă nu e listat dar e de luat imediat ce va fi disponibil la vânzare pe Vinador – e departe de linia vinurilor supra baricate, cu fruct supracopt pe care a apucat-o R Moldova (cu mare succes la public, trebuie sa recunosc).
Am profitat de eșecul prietenului Arcadie de a deschide spumantul prin sabrare și am pus mana pe lamă sa-mi încerc și eu norocul; iar norocul începătorului e proverbial: fără nicio preparație am zburat dopul peste gard la vecini J, de nici nu a reușit cronicarul sa surprindă momentul (doar uimirea de pe fata mea, pe finalul operațiunii)
Neapărat să mergeți la masterclass-ul spumante și brânză din cadrul Revino , de sâmbătă, ca să faceți cunoștință cu noile vinuri cu bule din Grasa de Cotnari și Frâncușă, ținute pe drojdii 5, respectiv 6 ani. Sunt bune, sunt puține și accesibile la preț.
Fingers crossed azi și mâine pentru echipa României care participă la campionatul mondial de degustari în blind chiar în inima Franței, în regiunea Champagne; anul trecut au ratat la mustață o performanta frumoasa (erau pe podium dacă nu se răzgândeau asupra unui vin pe care instinctul l-a ghicit dar au dat ascultare logicii).
Concursul este organizat de revista La Revue du Vin de France.