Pe Elena Ovreiu o știți de la Guerrilla HUB cu Sorin Badea, unde are rubrica “Trust her, she’s an engineer!”. Cu proiectul LiveCare, avem încredere că Elena va aduce o soluție pentru noua generație de monitorizare cardiacă.
“La nivel global, 1 miliard de oameni suferă de probleme cardiace. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de o treime din decesele care au loc anual, România aflându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. În prezent, monitorizarea persoanelor care suferă de boli cardiovasculare se face cu un dispozitiv extern, numit Holter, care înregistrează activitatea electrică a inimii cu ajutorul a 5 până la 10 electrozi lipiți pe pieptul pacientului și conectați prin fire la un dispozitiv purtabil. La sfârșitul perioadei de monitorizare, care este de câteva zile, pacientul se întoarce la medic care analizează semnalul achiziționat de dispozitiv. În toată perioada de monitorizare, pacientul este limitat de la activitățile zilnice precum dușul sau imbrăcatul, din cauza dispozitivului inconfortabil. Mai mult decât atât, dispozitivul nu o face analiză în timp real a activitățîi inimii și nu este conectat wireless cu spitalul, ambele făcând imposibilă intervenția în situații de urgență. De asemenea, nu oferă monitorizare pe termen lung.
LiveCare rezolva toate aceste probleme. LiveCare oferă monitorizare în timp real și pe termen lung, conectivitate permanentă cu medicul și notificări în situații de urgență. De dimensiuni foarte mici, fără fire, rezistent la apă, LiveCare se lipește pe pieptul pacientului, asemeni unui plasture, fără să interfereze cu stilul de viață al utilizatorului.
Cum funcționează? Folosind algoritmi de Inteligență Artificială dezvoltați de echipa LiveCare, activitatea inimii este analizată în timp real, detectandu-se posibile evenimente, cum ar fi aritmiile cardiace. În cazul în care a fost identificată o activitate cardiacă anormală, semnalul este transmis către smartphone-ul pacientului, unde este analizat în detaliu și este identificat tipul evenimentului. În caz de urgență, este notificat un membru al familiei precum și serviciul de urgență.
LiveCare oferă atât alerte în caz de urgență, salvând vieți, dar și ocomunicare cu medicul curant. Rapoartele generate de LiveCare îi oferă acestuia acces la istoricul pacientului, istoric ce poate fi folosit în luarea deciziilor medicale asupra pacientului. Echipa LiveCare este formată din specialiști internaționali în dezvoltare hardware și software pentru dispozitive medicale, procesare de semnale, inteligență artificială, matematică și cardiologie computațională.”