Bianca Savu este dovada vie că vegan nu înseamnă fără gust, ba dimpotrivă. The Vagonut este vegan truck-ul pe care îl așteptai, la festivaluri, în curtea teraselor sau la mare. Iar noi am gustat ceea ce a gătit Bianca și putem garanta că există acel factor uau în mâncarea ei.
“Numele meu este Bianca Savu, sunt studentă la Facultatea de Arhitectură, pasionată de sport și bucătărit. Îmi place să gătesc și să coc, mai ales dulciuri. Totul a pornit de la o tradiție de familie, noi sărbătorim toate zilele de naștere cu torturi, cântece și petrecere, astfel că am ajuns să mă ocup de crearea torturilor, de decor, alegerea aromelor și surprinderea “publicului” cu idei noi și îndrăznețe. Ca să trec direct la subiect, ideea pe care mi-aș dori să o pun în practică este o vagonetă de mâncare și deserturi. Ce ar aduce nou? Propun un serviciu ce aduce mâncare vegană pe stradă și care încearcă să educe prin exemplul unui gust bogat și aromat, dar sănătos și într-o formă neașteptată.
Viziunea de la care am pornit este de a pune mâncarea mai aproape de oameni. Este atât de bună, încât nu va conta că este vegană, nici numele nu o va da de gol. Toate acestea, pentru că este posibil să avem gusturi și arome incredibile într-o masă sățioasă și plină de nutrienți, fără să cauzam daune planetei (există excepții precum benzină, pentru acestea se pot aplica principiile sustenabile, începem cu baby steps) sau animalelor. Odată ce mănânci mâncare vegană delicioasă, care te face să te simți bine și energizat după, mai bine decât în cazul mâncărurilor non-vegane, devine greu să justifici de ce nu mănânci așa tot timpul. Nu sunt prima care încearcă să aducă această mâncare în față oamenilor, dar simt că în România mai este loc de îmbunătățiri.
Studiind competiția, am observat că restaurantele vizează mai mult piață care este deja vegană sau deschisă către nou, numele acestor locuri dezvăluie prea mult. Unele se axează pe extreme, precum mâncarea raw pe care oamenii nu știu să o prepare și acasă, deci va deveni o încercare singulară, pentru unii dintre noi. Iar lanțurile de mâncare to go, nu sunt axate pe astfel de inițiative, au puține opțiuni, nu dezvăluie ingredientele și pot “contamina” preparatele fără intenție. Acestea fiind spuse,vreau să aduc pe piață o mâncare delicioasă, care să folosească pe cât posibil produse din grădinile românești, să încerce să schimbe mentalitatea oamenilor prin a le arată că se poate, prin crearea unor preparate to go, pentru prânz sau cină sățioasă pe care o poți găși în drumul spre casă la un preț rezonabil. Deserturi precum gogoși, brioșe sau bomboane și plăcinte cu sosuri fructate, fără adaos de vinovăție adusă de folosirea produselor animale sau a unor produse nesănătoase, nenutritive, dar care arată și se simt așa cum îți amintești de la bunica.
Nu avem toți timp să mergem la un restaurant. Părerea mea este că, deși mai dificil din cauza unor detalii organizatorice, ar fi mai eficient de pus în aplicare acest plan de a “păcăli” oamenii non-vegani printr-o vagonetă ce se poate mișcă să ademenească și să adune noi iubitori de mâncare. Aș vrea să schimb atitudinea oamenilor despre cuvântul vegan, nu este greu, nici special și este chiar gustos și nerestrictiv. Încercăm să găsim scuze precum: nu știm să gătim așa, de unde luăm proteine, nu e la fel de gustos, produsele sunt mai scumpe s.a.m.d. Scopul vagonetei va fi să demonstreze contrariul. De ce vegan? Pentru că are potențialul de a ajută oamenii și de a “salva planetă”. De ce vagonetă? Pentru că vreau să încep de la mic la mare, să câștig treptat audiență si să învăț publicul prin a fi mai aproape de el.”
Interviul cu Bianca Savu, aici.
Buna ziua,
Unde se afla vagoneta ? Sau căutați asociați in afacere pentru a deschide una?
Cu stima,
Lazar Nicolae