Noua rubrică de pe site-ul Radio Guerrilla vine în întâmpinarea tuturor celor pasionați de tatuaje, pierceing-uri, tuturor curioșilor care își doresc să se familiarizeze cu aceste practici antice, care până în ziua de astăzi reprezintă o formă de artă și o expresie a individualității, a propriei persoane, a libertății, a creativității și a tot ce ne face diferiți și frumoși.
Își vor găsi aici lăcaș articole scrise de artiști tatuatori și pierceri, răspunsuri la întrebări, idei, ilustrații și experiențe personale. Vă prezentăm de câteva luni și săptămâni poezii, proze, idei, clip-uri, filme, artă plastică, fotografie. Mergem mai departe în acest sens și le facem loc și le urăm bun venit în lumea world wide web Radio Guerrilla și fraților și surorilor tatuajele și pierceing-urile. Pe pielea noastră, a voastră, a oricui și a fiecăruia. Piei din viața noastră.
***
Deși este un subiect destul de controversat și des întâlnit, am zis că ar fi cool să discutăm despre modificările corporale! Tatuajele se fac de mii de ani și au pornit din triburi, pentru a marca funcțiile (nu, n-au pornit din puscărie, cum ar crede multă lume).
Ulterior, treaba s-a modernizat și a devenit una artistică, o dată cu civilizația. Înainte, ustensilele se făceau din oase zimțate sau țepi din diferite plante, fixate pe un suport de lemn, pentru a facilita introducerea în primul strat de piele (stratul superficial) a tușului, creându-se astfel diferite motive artistice.
Piercing-ul este o formă de modificare corporala ce constă în perforarea sau crestarea unei parți a corpului, pentru a introduce o bijuterie. Asemenea tatuajului, aceasta dateaza de mii de ani, cea mai veche mumie cu cercei în ureche existând de peste aproape 5000 de ani.
Vechimea lor, cumva, se stabilește în funcție de modelul propriu-zis, de piercing. Spre exemplu, cele din buză și din limbă au pornit în culturile africane și americane. Cele din mamelon pornesc din Roma Antică, iar cele genitale, din India Antică ș.a.m.d. Zice chiar și Wikipedia.
În ziua de azi, aceste proceduri se fac în saloane profesionale, totul fiind steril și efectuat de artiști pasionați de aceste culturi. Deși au apărut o multitudine de saloane de tatuaje și piercing, aș putea spune că doar câteva oferă servicii de calitate. Și când spun asta, nu mă refer neapărat la igienă și conduită, ci la calitatea lor, la partea artistică. La talent! Din punctul meu de vedere, un artist tatuator trebuie să aibă un minim de cunoștințe de pictură și desen.
De ce? Pentru că vezi altfel situația. Totul constă în creativitate. Sunt tatuatori copiști, meseriași, care reproduc bine un desen preluat de pe internet, iar apoi sunt cei care creează atât modelul, cât și tatuajul în sine. Ca om care lucrează în domeniu, sfatul meu este să fiți deschiși către îndrumările tatuatorului. Cea mai bună opțiune este să veniți cu ideea, esența a ceea ce vă doriți pe piele, iar mai apoi să lăsați artistul să creeze ceva inedit.
Eu, personal, las tatuatorul să îmi faca ce vrea, și fac asta pentru că atunci când lași artistului mâna liberă, o face cu mai mult drag și se bucură!
Vrei să-ți faci un tatuaj? E simplu. Un search pe Google te ajută să te informezi. Trebuie să verifici portofoliul artistului, să vezi ce face, cum o face. Tatuatorii au stiluri diferite, denumite divers. Exemple sunt multe: old school, japanese (irezumi), newschool, realistic, trash polka etc. Unii tatuatori vor să tatueze numai ce le place, alții tatuează în orice stil.
Multă lume se îngrijorează de igienă. Nu vă speriați! Când vorbim de un salon de tatuaje, vorbim de niște reguli stricte și de mult respect față de client. Nimeni nu vrea să împrăștie boli, să-și murdărească imaginea și să facă închisoare. Artistul este obligat să vă prezinte acele, data de fabricație și expirare și să le desigileze în fața voastră. Apoi se montează pe aparat. Clientul trebuie să știe întotdeauna că este în siguranță!
Înainte să veniți la tatuat sau la piercing, trebuie să mâncați, să beți apă și să vă odihniți. Un corp bine pregătit și relaxat rezistă mai mult acestei mici plăceri “chinuitoare”. Pentru că da, tatuajele și piercing-urile dor! Nu pot să mint. Dar durerea este temporară și dispare odată ce treaba s-a terminat.
Tatuajele dor mai puțin, dar durează mai mult (bineînțeles, depinde de model și de complexitatea lui), iar piercing-urile dor mai tare, dar durează o secundă sau câteva secunde. Piercing-ul pare facil, însă necesită o anumită experiență să poți să “găurești”.
Piercer-ul îți poate oferi sfaturi de amplasare a bijuteriei, știe să evite vase de sânge, foloșeste instrumente (clești) de unică folosință sau sterilizate în aparatură specială (autoclavă), știe să aleagă bijuteria corespunzătoare și din materialul cel mai biocompatibil cu corpul și în mod special, îți explică regulile de îngrijire necesare pentru o vindecare cât mai rapidă și corespunzătoare.
Sunt multe de zis. Multe de făcut! Deși țara noastră încă mai miroase a comunism și sunt mulți oameni încă nedeschiși către toate aceste lucruri, ușurel, începem să ne acceptăm. Să înțelegem că, de fapt, tatuajul și piercing-ul sunt o formă de artă, de exprimare, de păstrare permanentă a unor amintiri. Se pot considera niște bijuterii pe care le vei purta cu tine și pe tine toată viața.
Teodora Roman, piercer, Black Ink Studio
Fiind un “white-collar” în viața profesională luarea deciziei de a-mi face un tatuaj la vedere a durat. Și a fost analizată și gândită de pe toate părțile.
Concluzia: cumva neașteptată!
Eram pregătit la puțin mai multe remarci, atât la locul de muncă, cât și in diverse contexte personale. Nu a fost așa. Au fost foarte ușor primite de marea majoritate. (Nu pot să îmi asum să zic “de toată lumea”, căci nu a fost așa.) Oricum, impresionat atât de lipsa criticilor, cât și de prezența lor, în contextul în care acestea provin de la persoane din generația 20-25 de ani.
Balanța înclină diferit față de ceea ce mi-am imaginat :))