Marius Albu, fondatorul Asociației Explorer, a început să se viseze navigator încă din copilărie când plutea la Onești, pe apele Trotușului sau ale Cașinului, pe câte o bucată de polistiren expandat. Mai târziu, undeva în clasa a șasea, a construit o plută, împreună cu un prieten, în Bacău, cu care avea de gând să plece pe Bistrița și mai apoi Siret. Nu știe exact unde ar fi vrut să plece, dar la ce “apucături” are acum la 63 de ani, bănuiesc că ar fi vrut să plece tot în jurul lumii.
Așa cum se va întâmpla în luna octombrie a acestui an. A pus la punct un plan conform căruia va naviga în jurul lumii. Ar fi pentru a treia oară. De această data însă vrea ceva unic. Unic pentru România. Pentru că dacă îi reușește “trăznaia”va deveni primul român care navighează în jurul lumii solitar, fără oprire și fără alimentare. Ar trebui sa dureze vreo 200 de zile. În funcție de vânt. Mai puțin de 100 de oameni din întreaga lume au reușit să facă o astfel de călătorie vreodată. Se spune că mai mulți au ieșit în spațiu.
Va fi o mare provocare pentru care s-a pregătit destul de mulți ani. Probabil încă din copilărie. În anii ‘90 și-a construit un velier, Phoenix, cu care a mers în jurul lumii de două ori și ceva. Cu Phoenix a desfășurat și proiectul “Cu toate pânzele sus”, care e un alt vis din copilărie, acela de a merge pe urmele goeletei Speranța. Exact ca-n carte. Sau ca-n film. Peste Atlantic, până în Țara de Foc.
Până acum a navigat peste 100.000 de mile marine. Asta înseamnă peste 185200 de kilometri. Experiență are, dorință există, o nouă barcă este pusă la punct chiar în acest moment… rămâne doar să așteptăm să-i ținem pumnii ca să-i iasă.
Despre povestea asta am discutat în CARDIOGUERRILLA pe larg. Așa că dacă vreți să-l descoperiți mai îndeaproape pe Marius Albu vă las un link mai jos.
Link aici.
Ce nu veți auzi în emisiune dar puteți afla acum, aici, de la mine ( pentru că și eu am aflat de la Marius ) e o chestie care s-ar putea să vă folosească la un moment dat în viață. Sau nu. Depinde de ce vise puse în practică veți avea parte. În fine… Să presupunem că sunteți pe mare/ocean și prindeți un pește care nu știți dacă e sau nu comestibil. Ca să aflați dacă-l puteți consuma trebuie să tăiați o bucățica pe care s-o oferiți unor furnici. Dacă acestea se apucă de mâncat din bucata de pește puteți face la fel. Dacă nu… La fel, puteți înlocui bucățica de peste cu alte alimente pe care le consumați în mod normal. S-ar putea să aveți surprize.