M-ați auzit vorbind de foarte multe ori despre cele două noțiuni din titlu. Cred că este timpul să explic diferențele și asemănările între una și cealaltă.
Realitatea virtuală este un concept ceva mai ușor de explicat pentru că se aseamănă cu ceea ce mai toți experimentăm la un moment dat: visul. În realitate, vi se pune o cască pe cap, vi se derulează imagini prin fața ochilor, cu unele personaje interacționați, cu altele nu, simțurile vă păcălesc uneori. Realitatea virtuală e și acel concept cu care v-ați familiarizat în MATRIX. Holodeck-ul din Star Trek TNG este un alt exemplu bun. Realitatea virtuală are un miliard de implicații și utilizări. Și știu că vă gândiți doar la cele super high-tech, dar această idee vă va ajuta și pe voi în viața de zi cu zi. Cum ar fi să puteți interacționa cu cei aflați departe într-un mediu pe care să îl încercați cu toate simțurile? Cum ar fi să le puteți arăta celor care nu se pot deplasa toate colțurile lumii? Cum ar fi să îți vezi casa pe dinăuntru încă dinainte de a fi în faza de proiect? Cum ar fi să îi dai copilului tău posibilitatea de a fi Jean-Luc Picard la bordul USS Enterprise, în explorarea spațiului cosmic?
Realitatea augmentată este, practic, o extensie a celei de mai sus. Pentru că aduce personaje virtuale în lumea noastră, a „realilor“. Cum așa? Cu ajutorul tehnologiei, a procesoarelor din ce în ce mai rapide și din ce în ce mai ieftine, a platformelor de social media și a telefoanelor inteligente din mâinile noastre. Să luăm un exemplu ca să ne dăm seama cum stăm: vă amintiți fenomenul Pokemon? Se baza pe faptul că un utilizator putea observa pe ecranul camerei telefonului său o sumedenie de monstruleți asiatici, pe care, dacă îi colecta, câștiga ceva. Imaginați-vă o lume a verii lui 2018 (să zicem) în care mii de fete umblă prin București cu telefoanele în mâini, încercând să găsească „steluțele norocoase“, plasate prin oraș, în cadrul unei campanii, de un lanț de magazine de haine. Ar putea participa oricine: descarci o simplă aplicație, te loghezi și apoi începi vânătoarea FIZICĂ de reduceri prin oraș. Am putea organiza chiar și Jocuri ale Foamei pe bază de app. M-am dus cam departe, nu-i așa? Să revenim: ideea realității augmentate a generat mult interes atât din partea producătorilor media, cât și a comunității științifice, iar piața produselor de gen devine tot mai mare și mai diversă.
Cum puteți avea acces la experiențele de mai sus? În ceea ce privește realitatea virtuală, sunt două căști VR pe piață, Oculus rift și HTC Vive, care pot oferi cât de cât o experiență interesantă. Le găsiți la târgurile de știință, în mall-urile Capitalei și le puteți încerca. Realitatea augmentată o puteți încerca și acum, la birou sau în pat. Căutați în Android Market sau în App Store aplicații ca AUGMENT, Google TRANSLATE sau jocul AR Defender.
…e prima oara cand te “aud” vorbind despre cele doua notiuni… te-am auzit odata certandu-ma (vorba vine, certai de fapt o multime de ascultatori) ca n-aveau aceeasi parere cu tine (vorba vine, nu era nici macar parerea ta personala, preluasei doar un trend) si de atunci, la ora 10.05 – 10.10 (cand mai intarzie Dobro iesirea) schimb postul…