Ionuț Petru / Românism 2.0

La începutul săptămânii am lansat cea de-a patra temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Inventează un regim politic și descrie-l.

Concursul s-a încheiat astăzi, 3 februarie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de mâine, 4 februarie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Ionuț ne-a trimis, din nou, unul din textele finaliste.

***

Orice schimbare de regim politic implică o nouă conștientizare a națiunii. Într-o lume atât de deschisă și fără granițe, apărută odată cu dezvoltarea internetului, schimbările sunt inerente. Așa cum trecerea de la monarhie la capitalism sau comunism s-a întâmplat din princina revoluției industriale, acum, datorită noilor descoperiri științifice, o nouă trezire a omenirii va genera alte tipuri de organizări sociale. Nu cred că schimbarea de acum va avea loc în același fel, cu milioane de morti, dar va fi cu sute de milioane de oameni triști. Culmea este că această tristețe nu apare din lipsa adăpostului sau a hranei. Depresia este datorată faptului că nu toți putem să ne îndeplinim niște vise fabricate în laboratoarele de marketing.

Așadar, o nouă organizare socială se dezvoltă în toată lumea și bineînțeles că în România va avea anumite caracteristici unice. Atunci când Inteligența Artificială va domina structurile puterii și când aproape toate legile vor fi făcute în funcție de cine știe ce algoritmi, tot îți va trebui un dosar cu șină. De asemenea, aceiași algoritmi va trebui să genereze conflicte artificiale între diverși oameni politici, chiar dacă aceștia sunt virtuali. În felul acesta populația va accepta cu certitudine că suntem urmași de daci, dar nu va ști niciodată ce a fost la Revoluția din 1989. Carevasăzică, știm cu siguranță că ne tragem din Traian și Decebal, dar nu putem afla ce s-a întâmplat în urmă cu treizeci de ani.

Bineînțeles că sondajele de opinie nu vor lipsi. Așa se ia pulsul populației și dacă are tensiune mare, începi să o temperezi prin pilule cumpărate două la preț de una. Rezultatele sondajelor vor fi mereu aceleași. Toată populația Romaniei, indiferent de crezul politic, se pare că vrea autostrăzi, spitale și învățământ. Firește că nu doar astea ne sunt dorințele, dar cred că pe oricine ai întreba, ar fi de acord că aceste trei probleme sunt cele prioritare. Așa că îmi imaginez o nouă asociere politică, de centru/stânga/dreapta numită Partitul Largii Majorități, care nu se va scrie niciodată prescurtat. Va câștiga alegerile și o să reușească, după multe încercări, să elimine dosarul cu șină, dar pentru asta va trebui să completezi o cerere sau două, în funcție de complexitatea cererii inițiale. După această uimitoare victorie, nu vom avea cele trei lucruri dorite, dar cel puțin vom mai face niște bancuri.

Va trece o vreme și România nu-și va mai aminti de Partidul Largii Majorități. Așa cum uitate sunt: cozile de pe vremea comunismului, vremurile în care veneau minerii la București, afacerile de tip Caritas, falimentarea deliberată a băncilor, schimbarea materiilor școlare în fiecare an, diplomele de facultate printate la cerere, miile de kilometri de autostrăzi promise în campania prezidențială, închiderea secțiilor de votare din străinătate, comisoanele ascunse din contractele de rate, metodele prin care o firmă vindea flacoane pline de apă cu miros de dezinfectant și altele la care vă las pe voi să vă gândiți.

Totuși, sunt convins că toate astea vor deveni istorie și că un Românism 2.0 va răsări din inimile noilor generații. Nu am nicio îndoială că, într-o zi, toate ecranele tactile din sediul Clădirii Finanțelor vor răspunde corect la stimuli. Bineînțeles că va veni o vreme în care toate școlile vor avea autorizație de funcționare. Statul va deveni conștient de faptul că trebuie să ofere ceva la schimb dacă își dorește ca taxele să-i fie achitate la timp. Asta pentru că, în noua organizare socială, plebea va avea dreptul să nu-și plăteasca dările atâta vreme cât nimeni nu beneficiează de serviciile promise. Poate că asta se va numi Românism, și va prinde. Sau poate se va chema Morometism 2.0:

– Iar ai venit mă cu foncirea? Păi făcuși și matale un drum asfaltat? Că mă puse muierea să vând căruța și să iau mașină. Gropili e multe și o planetară nu crește pă câmp. Făcuși în scoală căldură, să nu mi se îmbolnăvească copii? Făcuși un dispesar cu medic?  Nu?  Atunci, de unde să-ți dau, dacă n-am? Oricum văz că ai venit cu mâna-n…, să nu mai zic în ce!  Fă-mi o cerere, pune-o frumos într-un dosar d’ăla cu șină și te aștept după asfaltare!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine