Irina Breniuc / Risotto din conopidă cu dovleac, o poveste despre descreștere

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

O poveste despre descreștere? Cum vine asta? Ne spune chiar Irina, mai jos.

***

Această rețetă a luat naștere în 2021, în bucătăria mea, printr-un efort colectiv. Încercam pe atunci, alături de alți patru prieteni, să concepem niște rețete pe care să le gătim la Trifoi Fest 2021, un festival axat pe pe ecologie și descreștere (un fel de slow and sustainable living, dar transpus în toate sferele sociale). Atunci, am încercat rețeta de risotto cu mei ca bază în loc de orez, căci orezul are un impact negativ la producție. Și dacă tot am ajuns la acest aspect, menționez și faptul că festivalul Trifoi Fest are 6 principii în spate: circular, local, organic, vegan, etic și rezilient. Valori pe care am încercat să le transpunem și în mâncare. Dar pentru că am folosit mei, câtorva din echipă nu le-a plăcut, așa că am renunțat la a găti acest fel la festival.

Dar eu am păstrat ideea și am îmbunătățit-o pe parcurs. Am gătit-o pentru niște prieteni omnivori care locuiesc în Berlin, fix după ce am decis să îmi dau demisia din corporație ca să mă apuc de un curs de vegan chefs. Ei au spus că e de departe cel mai bun fel vegan mâncat de ei, iar Berlinul are ceva opțiuni pe partea asta și ei au tot încercat. M-au încurajat să îmi urmez calea și asta și fac acum. După două luni de practică într-o bucătărie vegană din București, am decis să iau o pauză din bucătăria profesională, ca să mă concentrez pe cursul de vegan chefs pe care îl fac la distanță, cu un chef din UK.

Iar ieri am luat o pauză și de la curs, special ca să gătesc pentru voi. Nici măcar nu mi-e foarte clar care este deadline-ul de trimitere, dar chiar dacă l-am depășit, eu sper să vă inspire această rețetă pe care eu una o ador. 🙂

Risotto din conopidă, cu cremă de dovleac, sfeclă și chipsuri de kale

– o rețetă cu ingrediente preponderent locale, organice, de sezon, zero waste (majoritatea de la Magazin zero waste București sau din piață)

Ingrediente (4 porții)

Pentru risotto:

  • o conopidă medie

  • un dovleac mediu

  • lapte vegetal (eu am folosit de alune de pădure și ovăz, făcut în casă)

  • acid lactic (varianta vegană, extrasă din zahăr) sau lămâie

  • miso (eu mi-am făcut singură miso, căci voiam să reutilizez okara rămasă din producția de lapte de soia și voiam să inoculez orz, nu orez, căci e mai sustenabil în procesul de producție; dar procesul de maturare pentru miso durează 6 luni, așa că mai simplu cumpărați miso de la magazinele asiatice)

  • condimente: boia afumată, sare, scorțișoară, cardamon, cuișoare, nucșoară – toate măcinate, fulgi de drojdie

  • pătrunjel

Pentru sfeclă:

  • sfeclă

  • oțet de mere și oțet balsamic

  • condimente: cuișoare, anason, boabe de muștar, boabe de piper roșu

  • ulei de susan

  • cremă de ulei balsamic

  • tamari sau sos de soia

Pentru chipsuri de kale

  • kale (eu am avut un sortiment de la Grădina istorică din Grădina botanică)

  • condimente: fulgi de drojdie, boia afumată, sare neagră

  • ulei de nucă sau orice alt ulei

Pentru ridiche neagră

  • o ridiche neagră

  • oțet balsamic

  • ulei de nucă

  • condimente: boabe de muștar, boabe de piper negru, boabe de coriandru

Metoda de preparare

Pregătirea elementelor

Începem, în mod surprinzător, cu ridichea neagră. O spălăm și o feliem rondele foarte subțiri, cu tot cu coajă (eu am făcut asta cu mandolina, pe grosimea ce mai mică). Pregătim o marinadă din oțet balsamic, ulei de nucă, condimente: boabe de muștar, boabe de piper negru, boabe de coriandru. Punem feliile de ridiche și acoperim cu apă. Punem marinada la frigider până pregătim toate celelalte ingrediente.

Apoi, se spală sfecla și se pune la fiert întreagă, în apă cu oțet de mere, oțet balsamic și condimentele aferente: cuișoare, anason, boabe de muștar, boabe de piper roșu. După ce fierbe până este pătrunsă bine (poate 20-30 de minute, depinde de flacără), scoatem sfecla și o curățăm. O feliem rondele sau semicercuri și o ungem pe ambele părți cu un amestec de ulei de susan, cremă de ulei balsamic, tamari sau sos de soia. Așezăm sfecla pe hârtie de copt și dăm deoparte.

Trecem la dovleac. Îl curățăm felii cât mai întregi, apoi îl feliem. Condimentăm dovleacul și cojile de dovleac cu sare, scorțișoară, cardamon, cuișoare, nucșoară. Punem pe o hârtie de copt dovleacul curățat și separat în altă tavă cojile de dovleac. Trecem la pasul următor.

Se taie conopida în două, apoi se taie două felii de cam 1.5 cm din mijloc. Se pregătește un amestec din apă, miso, nucșoară și boia afumată, cu care se ung feliile de conopidă pe ambele părți. Apoi se pune pe o hârtie de copt. Restul de conopidă se păstrează deoparte într-un bol, pentru a obține acel așa zis orez din conopidă.

Dăm la cuptor cele 3 tăvi pregătite: sfecla, dovleacul și feliile de conopidă. Lăsăm până se gătesc și se rumenesc pe ambele părți, având grijă să întoarcem la jumătatea timpului. Eu am lăsat cam 30 de minute, la 180 de grade, apoi încă 7 minute pentru rumenire la 220 de grade. Stăm cu ochii pe ele să nu se ardă.

Mai pregătim două tăvi cu hârtie de copt, pentru cuptor cu setare de temperatură joasă sau mai bine pentru deshidrator. Pe o tavă așezăm cojile de dovleac deja condimentate, pe alta frunzele de kale spălate și curățate de tijele rigide, condimentate cu fulgi de drojdie, boia afumată, sare neagră, plus ulei de nucă sau orice alt ulei. Punem la cuptor și aceste două tăvi, la 60-70 de grade pentru o oră sau o oră și jumătate, până devin crocante, fără a se arde.

Gătirea risotto-ului

Cât timp stau tăvile la cuptor, trecem la pregătirea risotto-ului. Tăiem conopida rămasă în bucățele de dimensiunea bobului de orez după fierbere. Punem într-un bol și trecem la alune.

Mărunțim într-un robot de bucătărie vreo 150 de grame dintre alunele de pădure, însă nu prea mult. Punem alunele în tigaie (de fontă, de preferat), la rumenit, pentru câteva minute. Dăm deoparte și trecem la lapte

Mărunțim într-un robot de bucătărie cam 200 de grame de alune de pădure, adăugăm și 300 de grame de apă și 100 de grame de ovăz. Mixăm iar și gata este laptele. Punem peste dovleacul scos din cuptor, miso după gust, acid lactic sau lămâie, fulgi de drojdie și mai mixăm o dată. Obținem o pastă densă, pe care o mutăm într-un ceaun încăpător, la fiert. Adăugăm apă până obținem o consistență de risotto.

Adăugăm conopida tocată și o lăsăm la gătit doar câteva minute (eu las maximum 3, ca să rămână crocantă, dar puteți și 5 minute, dacă vă place mai moale). Adăugăm și alunele de pădure mărunțite și prăjite.

Adăugăm pătrunjelul tocat la final de tot, amestecăm.

Montarea farfuriei

Punem în centrul farfuriei două polonice de risotto. Venim cu o jumătate de felie de conopidă peste, apoi cu o rondea de sfeclă, peste care presărăm fulgi de drojdie. Învingem în spatele lor chipsuri de kale și de coji de dovleac. Aranjăm și o felie de ridiche neagră.

Deși pare complexă, rețeta poate fi făcută pe părți, pregătite elementele de dinainte și gătite în ziua servirii. Este evident un preparat complex, pe care îl facem cu ocazii mai speciale sau dacă vrem să impresionăm pe cineva :)) Poftă bună!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine