Mulled wine, glühwein, vin chaud sau brulé – toate sunt denumiri pentru același vin fiert, în funcție de țară. Moldovenii îi zic izvar, noi am lepădat deja multe regionalisme și arhaisme și îi spunem direct vin fiert. Studiind puțin rețetele vom descoperi destule asemanari între țări, dar cel mai interesant e că vinul nu trebuie adus la punctul de fierbere, ci doar încălzit câteva minute pentru a se întrepătrunde aromele.
Am văzut recent această postare și mi s-a facut o poftă teribilă de vin fiert, mai ales că venisem din acest weekend prelungit petrecut la munte, cu temperaturi destul de scăzute. Am convingerea că această băutură este mai mult decât binevenită, în special în preajma Crăciunului, așa încât nu văd nicio controversă, cum că am distruge corola de minuni a… vinului.
Ca de obicei, arunc un ochi și pe la alții, în caz că au ceva de spus, pentru a savura cele mai bune și gustoase mâncăruri și băuturi. L-am gasit pe Gordon Ramsay al cărui magnetism mă motivează imediat să intru în bucătărie și am facut lista de cumpărături pentru viitorul vin fiert: pe lângă batoanele de scorțișoară, cuișoarele și piperul tradițional, se cer aduse acasă niște boabe de cardamon, câteva steluțe de anason, lemon grass, mandarine și ghimbir în sirop de zahăr (asta e clar o rețetă de briți, dar merită încercată).
Dacă vreți să păstrați lucrurile la un nivel mai simplu vă recomand să alegeți un vin dulce din Republica Moldova numit Cagor sau vin pastoral. În urmă cu multe decenii, pentru mânăstiri se aducea un vin din regiunea Cahors din sud-vestul Franței, celebră actualmente pentru soiul Malbec; probabil că în spațiul rus s-a importat aceasta denumire, precum șampania sau adidașii la noi. Cert este că vinul acesta pastoral e foarte dulce și practic nu mai necesită adaos de zahăr.
Anul acesta Grinch ne-a furat Crăciunul, așa că aprovizionați-vă meticulos ca să-l sărbătoriți cum trebuie acasă: lumânărele parfumate, felii de portocale uscate, ghirlande luminoase, brad, vin fiert și… zoom 😊.
Și răsfoiți albumele cu târgurile de Crăciun vizitate în anii anteriori; să sperăm că la anul vom reveni la normal și vom putea călători.
Las și eu aici o fotografie cu bradul din Vilnius din urmă cu doi ani. Pe la căsuțele albe din jurul bradului am baut și karstvins și am mâncat trudl fierbinți cu zahăr și scorțișoară (aștia-s niște kurtos kallacs mai mici, conici, de inspirație cehă).