Lecturile online continuă la Teatrul Bulandra cu ”Hamelin” de Juan Mayorga în regia lui Claudiu Goga.
Joi, 4 februarie, de la ora 19:00, vă invităm la un nou spectacol lectură în cadrul proiectului ”Bulandra – lecturi online. Vă rugăm să vă deschideți telefoanele!”
Din distribuţia spectacolului-lectură „Hamelin” fac parte actorii: Mihai Constantin, Şerban Pavlu, Ioana Anastasia Anton, Ana Ioana Macaria, Constantin Dogioiu, Gheorghe Ifrim, Andreea Bibiri, Anca Sigartău, Cătălin Babliuc şi Maria-Veronica Vârlan.
Evenimentul constă în lecturarea online, de către actorii Teatrului Bulandra, a textului dramaturgului spaniol Juan Mayorga – „Hamelin” şi va fi regizat de la distanță, prin intermediul unei platforme online, de Claudiu Goga. Traducerea textului îi aparţine Iuliei Buttu.
Spectacolul-lectură va fi transmis în regim live streaming și va putea fi vizionat gratuit pe pagina de Facebook şi pe site-ul teatrului (www.bulandra.ro) joi, 4 februarie, de la orele 19:00, rămânând la dispoziţia publicului o săptămână după difuzare.
SINOPSIS
În lumea noastră, copiii sunt cei ce plătesc pentru greșelile adulților și pentru minciunile lor. În acest sens, orașul Hamelin – care nu știe să-și protejeze copiii – e aidoma multor orașe din lumea noastră contemporană.
Juan Mayorga vorbește în acest text despre unul dintre aceste orașe. Autorul abordează tema pedofiliei prin intermediul unui limbaj aluziv și al unor scene eliptice, spectatorul fiind invitat să-și folosească imaginația, să umple tăcerile. Subiectul este tratat foarte subtil, în tăcerile personajelor ascunzându-se adevăruri importante.
În ”Hamelin”, un personaj – Acotador – în permanent contact cu publicul, ne schimbă punctul de vedere, ne clarifică un concept, ne obligă să adoptăm o poziție critică sau pur și simplu se așază lângă noi, observându-ne privirea. Căci despre asta este vorba în piesa lui Juan Mayorga: despre felul în care privim lumea și felul în care ne privim pe noi înșine, în raport cu lumea.
Juan Mayorga: “”Hamelin” vorbeşte despre violenţă, justiţie, limbaj; bineînţeles, nu este o dezbatere finalizată, dar atrage atenţia asupra acestor probleme; teatrul îi poate face pe oameni să se gândească la aceste lucruri.”
Claudiu Goga, regizor, spune despre spectacol: “„Hamelin” este o piesă despre granița foarte fină dintre adevăr și minciună, dintre bine și rău, dintre realitate și iluzie. Este o piesă despre un copil. Un copil care a fost agresat. Avem și părinții copilului, care poate știau sau poate nu știau. Avem și un anchetator care vrea să afle adevărul. Avem și un posibil vinovat. Sau poate este un salvator? Avem și un denunțător care poate știe mai multe decât spune. Avem și un psiholog care poate știe cum să câștige încrederea unui copil. Avem și o căsnicie care poate se destramă și o poveste de dragoste care poate se înfiripă. Am spus mereu „poate”, pentru că – așa cum vrea autorul piesei – numai de dumneavoastră, spectatorul, depinde ce este adevărat și ce nu. Avem însă, cu certitudine, o distribuție excepțională și dorința de a vă emoționa și de a vă face să reflectați. De data aceasta pe Zoom. Din păcate.
P.S. Încă o certitudine – teatrul pe Zoom nu este Teatrul.”
_____________________________
”Hamelin” face parte din proiectul “Bulandra – lecturi online. Vă rugăm să vă deschideţi telefoanele!”, o serie inedită de spectacole-lectură menite să conecteze trupa de actori ai Teatrului Bulandra cu texte de referinţă ale teatrului contemporan, sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciaţi regizori ai noului val.
Primul regizor invitat în proiect a fost Theodor Cristian Popescu sub coordonarea căruia a fost lecturat, în luna decembrie, textul dramaturgului israelian Hanoch Levin – ”Krum. Ectoplasmă”.
***
Plăcut de Radio Guerrilla.