Literatură de vacanță pentru cei care n-au stare

Urmează o perioadă în care vom avea mai mult timp liber decât în mod normal și, pentru că nu stăm non stop să alergăm, sau să biciclism, sau să escaladăm, sau să ne plimbăm pe munte, etc. eu mi-am pregătit un platouaș cu câteva cărți pe care vara n-apuc să le citesc.

În primul rând mă bucur că l-am cunoscut pe Bogdan Ungureanu, cel care se ocupă de editura Pilot Books – editură ce se ocupă prioritar de titluri pe care iubitorii de sport le găsesc mai mult decât interesante, pentru că el mi-a arătat primele patru cărți pe care le-a publicat până acum, pe care abia aștept să le citesc.

Prima pe lista e Alergătorul fericit”.

“Alergătorul Fericit are la bază experiența personală a autorilor, David și Megan Roche, alergători și antrenori deopotrivă, pentru care alergarea a însemnat un proces de autocunoaștere transformat, în cele din urmă, în însuși motorul fericirii de zi cu zi.

Cartea tratează tema alergării din două perspective: una care ține de motivele pentru care vrem să devenim alergători, viziunea pe termen lung și modul cum introducem acest sport în existența noastră de zi cu zi, iar cea de-a doua care ține de tehnica alergării, creșterea performanței până la limita evitării accidentărilor, raportul dintre alergarea în forță și alergarea ușoară, programul ideal de antrenament, depășirea crizelor și concentrarea pe procesul alergării rapide și ușoare.

SWAP (Some Work, All Play / „Unii muncesc, toți se joacă”) este echipa de atleți pe care cei doi o antrenează și ale căror rezultate le confirmă, de fiecare dată, că viziunea lor asupra alergării este cheia spre fericire.

Volumul include 26 de studii de caz ale alergătorilor din echipa SWAP, pentru a ilustra cât mai convingător sfaturile lor practice.”

Cu numarul 2 pe “tricou” este “26 de maratoane”.

“Câștigător al patru medalii olimpice, Meb Keflezighi dezvăluie în această carte lecțiile pe care le-a învățat din fiecare din cele 26 de maratoane pe care le-a alergat în întreaga lui carieră.

Meb este prima persoană din istorie care a câștigat maratonul din Boston, cel din New York, dar și pe cel olimpic.

26 de maratoane pune la dispoziție tuturor celor pasionați de alergare sfaturile lui Meb despre viață, familie, identitate și credință, alături de cele despre alergare, antrenament și nutriție.

În egală măsură o lectură inspirațională și practică, 26 de maratoane oferă o privire din interior asupra vieții și carierei de succes a unuia din cei mai mari alergători contemporani.”

A treia pe listă este “Liber la pedalat”

“Uitați de bicicletele extra-ușoare și incomode, de tricourile în culori stridente, de încălțările bizare prinse de pedale minuscule, de sutele sau miile de kilometri ce trebuie cuceriți cu orice preț. De ce să nu pedalați așa cum o făceați în copilărie?! Sus pe șa și la drum! Numai așa puteți (re)descoperi adevărata bucurie a pedalatului.

Pe parcursul a 89 de capitole scurte, autorul analizează riguros, dar și cu ironie, subiecte extrem de practice pentru orice pasionat de ciclism, precum tehnici de pedalare, reguli de siguranță în trafic, sfaturi despre sănătate și fitness și aspecte legate de componentele și geometria bicicletei.”

A patra bucurie mi-o va aduce (sunt convins de asta ) Baieții din barcă”.

“La Olimpiada de la Berlin, din 1936, nouă băieți, proveniți din familii de muncitori din vestul american, reușesc, la sfârșitul unei curse infernale de canotaj, să câștige medalia de aur, sub privirile furioase ale lui Hitler și ale miniștrilor săi.

Daniel James Brown spune povestea incredibilă a echipei americane de 8+1 la canotaj care, în peisajul dezolant al Marii Crize economice și în primii ani de ascensiune a nazismului în Europa, reușesc să arate lumii întregi ce înseamnă curajul, hotărârea și optimismul unei echipe în care fiecare luptă pentru cel de alături. Cartea s-a aflat timp de doi ani în topul clasamentului New York Times.”

Mai am și ceva restanțe de dat. Bunul meu prieten Alin Bonța s-a asigurat că nu rămân cu “goluri” în materia de studiu și mi-a trimis două din cele mai recente volume din serie trăite și mai apoi împărțite cu noi de el: “ Cu bicicleta prin Hunedoara” și “ Cu bicicleta prin Andorra”. Abia aștept că Alin să scrie și “Cu bicicleta prin Romania”.

“Aproximativ 3.500 de kilometri de biciclit într-un an și jumătate, transpuși în 312 pagini condimentate cu imagini, povești și hărți. Concret, o aventură fabuloasă pe două roți pe cele mai frumoase și neștiute „străzi” ale județului Hunedoara. Totul în albumul dedicat în primul rând ciclismului de șosea, dar și tuturor hunedorenilor și turiștilor intitulat „Cu bicicleta prin Hunedoara”.

,,Timp de un an și jumătate am scotocit fiecare colțișor al județului Hunedoara și apoi v-am povestit ce-am pățit și cum a fost. Rubrica mea de fiecare vineri din cotidianul “Glasul Hunedoarei” s-a îmbrăcat acum frumos cu imagini, și-a pus în buzunar hărți, să aibă pe drum și și-a mai “pieptănat” puțin textele. O zâna bună a atins-o cu bagheta magică și a transformat-o, ca-n povești, într-un album fermecat care prezintă județul meu. Minunat și – câteodată – neștiut. ,, – autorul: Alin Bonța

Toate traseele pot fi descărcate în format .gpx scanând QR codul din interiorul albumului. “

“De ce o carte despre ANDORRA? Iac-aşa, un ţinut cât o batistă, numai bun de trecut cu vederea. Un petec de grădină rămas într-o binecuvântată izolare, nu, mai degrabă meritată separare, la graniţa dintre două ţări care au atât de multe de oferit turistului încât ai putea umple – şi chiar au fost umplute – biblioteci întregi. Adică eşti într-o poiană plină de flori minunate, râuri zburdalnice şi munţi care te cheamă să te pierzi în ei, iar tu admiri un fluture pe o petală.
Un entomolog ar putea să-ţi vorbească despre acel fluture ore întregi. Iar dacă mai are şi darul povestirii, într-un final te cucereşte şi te face să ignori şi tu esteticul evident şi la îndemână în jurul tău ca să admiri ceea ce ţi-a arătat el. Tot la fel, un împătimit al bicicletei îţi poate povesti despre ANDORRA preţ de o carte, adică niscaiva ore bune de lectură şi sfârşeşti prin a-ţi propune să mergi neapărat acolo. Ăsta s-a întâmplat să fie Alin Bonţa.

Continuând neapărat seria începută în urmă cu câţiva ani în mijlocul aceloraşi Pirinei neasemuiţi, “Cu bicicleta prin Andorra” este o carte-experiment, sau cum însuşi autorul ei o prezintă, o CARTE – FACEBOOK.”

Cam astea ar fi planurile literare pentru următoarele trei săptămâni. După cum se poate observa alergarea mi-a cam stârnit interesul. Cert e că anul viitor voi dedica mai mult timp alergării și mă pregătesc în acest sens. În primă fază m-am asigurat că cel mai important aspect e ales cu mare grijă. După multe încercări am ajuns la încălțăminea elvețiană de alergare ON în urmă cu câteva săptămâni. A fost dragoste la primii 100 de kilometri petrecuți împreună. Așa că pentru șosea am ales ON CLOUDSTRATUS, iar pentru trail ON CLOUDVENTURE. Asta pentru că în 2020 plănuiesc să alerg probele de maraton de la EcoRun și Ciucas X3, și bineînțeles am 100K Walk unde voi și alerga din cei 100 de kilometri ( vreo 40-50 de kilometri mi-am propus ).

Acestea fiind spuse rămâne să așteptăm să ne fie fericite sărbătorile. Hai MULȚI ANI TRĂIASCĂ! La toată lumea.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine