În fiecare zi suntem nevoiți să ținem piept unei avalanșe de știri și informații false sau eronate. La nivel global, în fiecare minut dăm share la milioane de informații pe rețelele de socializare. Niciodată în istoria omenirii informațiile nu au circulat cu atâta viteză și eficiență. O pandemie a dezinformării, cu atât mai periculoasă în în aceste vremuri de incertitudine socială generalizată asociată crizei sanitare pe care o traversăm.
În acest context, între 24 și 31 octombrie 2020, este sărbătorită săptămâna educației media, un eveniment de anvergură globală inițiat de UNESCO care invită la combaterea dezinformării prin activități de educație media.
Un prilej de implicare îl oferă luna.doc – un festival online de film documentar pentru liceeni pe tema știrilor false, organizat de Asociația Bloc Zero, care își propune să ofere profesorilor și elevilor lor un set de instrumente de educație media adaptate nevoilor generației Z, supranumiți și nativi digitali, tineri care au crescut având acces la internet, care își iau informațiile într-o mare proporție din surse online.
Astfel, până pe 10 noiembrie, profesorii interesați din toată țara pot organiza proiecții de film documentar la ora de curs folosind cele 8 filme incluse în selecția festivalului disponibile în baza unui cont de utilizator pe pagina web a festivalului.
Cele 8 documentare incluse în selecția festivalului abordează direct fenomenul știrilor false, concentrându-se pe teoriile conspirației și dezinformările apărute înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2016 („Un basm cu știri false”, „Noul nostru președinte” și „Adevăr personal”). Totodată, o parte dintre acestea analizează problema conținutului fals sau inadecvat prezent pe rețelele de socializare și încearcă să răspundă unor întrebări precum: Cine este responsabil pentru informațiile false diseminate prin social media? sau Cât de greu este să ștergi conținutul fals și unde se trasează granița dintre dezinformare și cenzură? („Anas împotriva Gigantului” și „Gunoierii digitali”).
Pe pagina festivalului sunt disponibile și o micro-cercetare despre sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România, un ghid de informare corectă, un clip video animat despre fenomenul știrilor false, dar și un joc interactiv.
Filmele și resursele educaționale oferite în cadrul festivalului sunt disponbile în mod gratuit profesorilor pe bază de înscriere prin formular. Profesorii se înscriu și organizează pentru elevii lor de liceu proiecții fie offline, fie online, prin distribuirea link-ului.
***
Plăcut de Radio Guerrilla.