Toate marile puteri spațiale și-au anunțat intenția de a reveni pe Lună, iar cursa a reînceput. Nu e nici bine, dar nici rău. E ca atunci când mergi la mare la Jupiter, după 20 de ani. Partea bună e că ai reintrat în contact cu copilul din tine prin prisma amintirilor, pe de altă parte… serios?! Ești în vacanță la Jupiter în loc să fi mers în altă parte?! Cam așa.
Ce mai înseamnă Luna astăzi? Întrebarea a venit de la un prieten care are și copil. I-am spus că în vreo 15 ani, fiul lui va putea sad ea BAC-ul la geografia Lunii, de exemplu. Pe de altă parte, auzind că săptămâna trecută a devenit activă și prima (și singura) companie minieră spațială din Regatul Unit, sper că vom avea parte în următorul sfert de veac, de o nouă goană după aur, de data asta în sus.
Pentru că tot am vorbit de geografia Lunii, iată un clip în care NASA vă arată până și cele mai mici detalii ale satelitului nostru natural. Va îndemn să mergeți la Observatorul Amiral Vasile Urseanu din Capitală, sau la oricare alt observator din țară. Și dacă nu aveți observator în localitate, căutați grupurile de astronomi amatori de pe Facebook și tot veți putea privi cerul prin lentilele unui telescop. Nu ratați tocmai vara această activitate.
(NASA | Tour of the Moon)
Tot de la Observator am aflat că singurul crater cu nume românesc de pe Lună se numeşte Haret, după matematicianul-astronom Spiru Haret. Haret a obţinut doctoratul în astronomie la Paris cu teza “Asupra invariabilităţii axelor mari ale planetelor”. Ca ministu al educaţiei, a emis decretul pentru înfiinţarea Observatorului Astronomic din Bucureşti (acum Institutul Astronomic al Academiei Române). Și da, îl putem observa prin telescop!
Revenind însă cu seriozitate asupra subiectului, întoarcerea pe Luna, așa cum e ea numită în presa de peste ocean, vine și cu o nouă idée: o stație orbitală permanentă. Să nu credeți că planurile nu există deja. Iată un exemplu de idee militărească pe care mizează NASA. Zic militărească, pentru că este deja în execuție în hangarele Lockheed Martin.
Pe de altă parte eu cred în idea unei stații rotative. Și nu sunt singurul! The Gateway Foundation și Space X promit o stație rotativă, pe model Von Braun, care arată AȘA:
Și că să închidem rotund, atunci când vorbim de “minerit spațial”, nu putem spune că această idée este atât de trăznită, pentru că și cei de la Jet Propulsion Laboratory au făcut un plan pentru ea. Îl puteți vedea aici.