Există o companie finlandeză numită SOLAR FOODS care promite că ne va schimba ideea despre alimentație. Cercetătorii promit o substanță numită SOLEIN, care să ne asigure nutriția. Ce este ea mai exact?
Practic, Solein este o proteină unicelulară, produsă folosind tehnologia de fermentare a gazelor. După fermentare, substanța este apoi extrasă și uscată. Rezultatul comestibil este compus din aproximativ 50% proteine, 20-25% carbohidrați și 5-10% grăsimi. Cel puțin așa susțin membrii start-upului.
“Vrem să separăm producerea alimentelor, de agricultură” – spune chiar Pași Vainikka, Solar Foods CEO
Startup-ul finlandez Solar Foods a creat o modalitate de a produce un aliment bogat în proteine, DOAR din electricitate, apă și aer, prin utilizarea unui proces ecologic, similar cu fermentarea berii.
Descrisă drept cea mai ecologică proteină din lume, Solein se realizează prin aplicarea energiei electrice în apă pentru a elibera bule de dioxid de carbon și hidrogen. Se adaugă apoi microbi vii în lichid pentru a se hrăni cu dioxid de carbon și cu bule de hidrogen și pentru a produce Solein, care este apoi uscat pentru a face pulberea. Este un proces natural de fermentare, dar necesită un reactor special care seamănă cu un felinar de uragan. Soleinul uscat are un conținut de proteine de 50 la sută și arată și are gust la fel că făina de grâu. Poate fi utilizat în toate tipurile de diete și poate fi imprimat 3D pentru o textură adăugată. Poftă bună!