Începem săptămâna aceasta cu 3 clipuri, 3 discuții și 3 idei, care ne vor ajuta să înțelegem de ce simțurile și părerile noastre despre anumite întâmplări sunt subiective. Mai toți ne considerăm greu de manipulat, ba mai mult sunt câțiva care spun că doar mințile slabe sunt manipulate și merită să fie așa. Eu cred că ne bazăm prea puțin pe rațional, dar aș vrea să vă faceți și voi o părere. Primul clip al zilei vorbește despre jocurile minții și manipulare, și ni-l aduce pe scena pe Keith Patrick Barry – iluzionist, mentalist și prestidigitator irlandez.
Manipularea merge uneori mână în mână cu neatenția celorlalți. Așa e de când lumea, iar istoria ne-a dovedit-o regulat. Atenția distributivă a creierului nostru e un mit si aduc în sprijinul afirmatiilor mele clipul de mai jos, care îl are în centru pe Apollo Robbins, un om care a adus neatenția la rang de artă.
Desigur, nu vă pot lăsa în ceața întinsă de manipulatorii de serviciu, așa că vă dau și câteva unelte pe care să le folosiți în viață de zi cu zi. Cum vă dați seama când cineva minte? Răspunde la această dilemă Pamela Meyer, autorul Liespotting. Ea ne arată trucurile folosite de cei instruiți pentru a recunoaște înșelăciunea.
Sursă foto cover aici.