“Every disaster movie starts with a politician ignoring a scientist”
Știu că nimănui nu îi plac lecțiile la început de săptămâna, însă nu aș vrea să uităm ce înseamnă cu adevărat o cercetare. Auziți în fiecare zi știri legate de studii făcute de oamenii de știință, însă “nu știți ce să credeți”?! Nimic mai simplu.
Omul este echipat cu raționamente și logică, iar asta face ca adevărul să răzbească. Așadar vorbim astăzi (în mare) despre metoda științifică.
Metoda științifică are următoarele faze:
· Observarea unui fapt
· Formularea unei probleme
· Propunerea unei ipoteze
· Realizarea unui experiment controlat, pentru a testa validitatea ipotezei
Pentru o siguranță sporită în tragerea concluziei, întregul experiment trebuie să fie controlat. Experimentul controlat este acel experiment realizat prin tehnici care permit înlăturarea variabilelor ce pot masca rezultatul.
În acest tip de experimente, se folosește metodă dublu-orb, o metodă în care nici măcar experimentatorul nu știe decât în faza analizei rezultatelor (sau în orice caz după culegerea datelor), care subiect/participant a făcut parte dintr-un:
· grup de test (un grup care va fi efectiv testat)
· grup de control (un grup care nu va fi testat și care este folosit doar pentru a reduce influența altor factori (variabile) în afară de cei care se dorește a fi testați)
Termenii de “model”, “ipoteză”, “teorie” și “lege fizică” au în știință alte înțelesuri decât în limbajul uzual. Oamenii de știință folosesc termenul de “model” pentru a exprimă descrierea a ceva, în mod specific ceva care poate fi folosit pentru a face predicțîi care pot fi testate prin experiment sau observație. O ipoteză este o afirmație care încă nu a fost nici confirmată nici infirmată prin experiment. O lege fizică sau o “lege a naturii” este o generalizare științifică bazată pe observații empirice.
Așa că dată viitoare când auziți, de exemplu, că cineva nu crede în Încălzirea Globală, dar spune că înțelege legea gravitației…să nu-l ascultați. Nu știe ce vorbește.