La începutul săptămânii am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului (sezonul 4), un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Care sunt argumentele tale pro și contra legalizării marijuanei?
Concursul se încheie mâine, 21 octombrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 22 octombrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Textul de mai jos este unul din textele finaliste.
***
Titlul de mai sus probabil ca este cunoscut de mulți. Este un logo, promo al unor băieți. Nu intru în detalii.
Dar oare lumea chiar cere legalizarea? M-am gândit și am ajuns la concluzia că nu, nu o cere. Am continuat procesul neuronal și am ajuns la o altă întrebare. De ce? (am ajuns repede, nu va speriați!) Și culmea, am găsit și răspunsul. Pentru că nu interesează pe nimeni.
Cine vrea, are.
Cine nu are și vrea, va avea.
Cine nu are și nu vrea nu va avea dar nici nu va merge la referendum să voteze împotriva legalizării dacă cumva s-ar ajunge acolo. Istoria de acum câteva săptămâni confirmă că românul are alte priorități. Dar nu intru în detalii.
Am tras concluzia că există câteva categorii importante în domeniul acesta care vor fi influențate de o eventuală legalizare. (După ce le voi prezenta mai jos o să trec și la ce vreau de fapt să zic).
Prima categorie ar fi consumatorul. Va fi afectat pozitiv (nici nu știu dacă e corecta exprimarea “afectat pozitiv”, vă rog să mă credeți că am așteptat această Vineri seara pentru a vă scrie acest email cu un motiv… ). Așa, consumatorul, afectat pozitiv. Va plăti mult mai puțin pentru. Dovadă stau “bragging-urile” unor americani care cică dau 1.8 USD pe gram. Ei deja cumpără la uncie, adică vreo 28 de grame odată. Deci concluzia “uncia e/va fi noul gram”.
A doua categorie afectată va fi dealerul, care na, cam dispare, se transformă, își ia casă de marcat, na…
A treia categorie va fi un cont de la trezorerie care va fi alimentat suplimentar față de până la momentul legalizării.
A treia categorie va fi părintele român. El va trebui să își ia skilluri noi. Adică nu discuția despre penis, vagin și prezervativ va fi cel mai greu lucru din experiența sa de parenting. Va trebui să își ia notițe despre temperatura fumului, metode de ardere, compuși secundari, importanța hidratării și altele. Dar dacă cumva face parte din prima categorie amintita anterior, nu va avea probleme. Chiar, acum sunt la categoria 4, nu 3. Nu mai modific.
Deci, categoria 5. Asta ar fi reprezentată de polițiști (și in general cei care la analizele anuale de medicină muncii când dau pipi la control sunt controlați și de niște THC). Eu, dacă nu aș avea voie să consum, deși ea e legală, aș fi foarte supărat. Și probabil că aș căuta reorientarea. Dar la noi merge mai greu.
Cred că mai sunt câteva categorii dar tot vin și fug și mă voi opri aici.
Așa cum spuneam la început, voi scrie ce vreau de fapt sa zic.
Aș vrea să zic că până când aceste categorii prezentate mai sus, dar și celelalte, nu vor găsi acea relație unică între ele prin care să reușească să se așeze la masă și să nu se ridice decât după ce știu ce au de făcut, fiecare în parte, nu, nu vom avea legalizare.
Iar trendul este că fiecare își vede de treabă și de aceea, cum spuneam la început, pare că nu interesează pe nimeni.
Acum, ca să respect întrebarea, argumentele mele sunt următoarele.
PRO legalizare:
1. Orice consum fiscalizat aduce bani.
2. Cred că ne-am pregătit încă de când am început revoluția cognitivă acum câteva mii bune de ani în urmă pentru momentul ăsta. Ne putem descurca și decide singuri dacă un lucru ne face bine sau rău, dacă ne place sau nu.
3. Smokers gonna smoke. Indiferent dacă e legal sau nu.
4. Dacă există atâtea substanțe sau produse care fac mult mai mult rău decât marijuana, normal ar fi ca acelea sa fie interzise (alcool, tutun). Dacă acele industrii sunt bine definite și au avut șansa să fie legalizate, nu înseamnă că aceasta nu are aceleași șanse.
Eu cred că suntem în punctul în care putem decide pentru noi. Nu avem nevoie de politicieni să ne spună ce ne place și ce nu.
Nu, nu am argumente contra.