Universul este tot ceea ce putem atinge, simți, vedea, măsura sau detecta. Acesta include lucruri vii, planete, stele, galaxii, nori de praf, lumină și chiar timp, dar și lucruri despre care încă nu știm prea multe, cum sunt materia și energia întunecate. Și da, înainte de nașterea Universului, timpul, spațiul și materia nu existau.
Universul conține miliarde de galaxii, fiecare având milioane sau miliarde de stele. Spațiul dintre stele și galaxii este în mare parte gol. Cu toate acestea, chiar și locurile depărtate de stele și planete conțin particule împrăștiate de praf sau câțiva atomi de hidrogen, pe centimetru cub. Spațiul este de asemenea umplut cu radiații (de exemplu, lumină și căldură), câmpuri magnetice și particule de energie înaltă (raze cosmice), dar da, Universul este incredibil de mare. Ar fi nevoie de peste un milion de ani pentru a ajunge la cea mai apropiată stea de pe Soare, accelerând cu viteza unui avion de vânătoare, dintre cele mai rapide. Călătorind cu viteza luminii (300.000 km pe secundă), ar dura 100.000 de ani, doar pentru a traversa Calea Lactee.
Nimeni nu cunoaște mărimea exactă a Universului, pentru că nu putem vedea marginea – dacă există una, tot ce știm este că Universul vizibil are cel puțin 93 miliarde de ani lumină. Universul este atât de mare, încât matematica spune că orice scenariu pe care îl gândești, dragă cititorule, se și întâmplă undeva acolo…
Am scris banalitatile de mai sus pentru că suntem în „Săptămâna spațiului”, lucru sarbatorit pe tot globul. Și da e imperios necersar să ne știm locul în Univers și să știm ce pași trebuie să facem. De aceea, la început de săptămâna va propun o discuție despre Cosmos. Iar aspectele despre spațialitatea Pământului le vom trece în revistă și în emisiunile Guerrilla HUB, cu invitații surpriză din aceste zile.
Sursă fotografii: bbc.com.