Nu este deloc OPORTUN ca atunci când vrem să accentuăm o idee să folosim greșit gradele de comparație. Așa cum se întâmplă, din păcate, destul de des în vorbirea curentă.
Așadar, nu este nici mai oportun, nici mai puțin oportun, să adăugăm în fața acestui adjectiv particule precum mai, cel mai, etc.
Cel mai corect, în opinia unor vorbitori care se află într-o astfel de „dilemă”, ar fi să consulte un dicționar de specialitate, unde ar vedea că adjectivul OPORTÚN, -Ă, înseamnă – întâmplat, survenit la timp, la momentul potrivit; nimerit, favorabil.
Dar nici așa nu ar fi corect. De ce?
Pentru că nici adjectivul CORECT nu suportă grad de comparație. Adică nu poți fi mai corect, prea corect, foarte corect, ci doar CORECT.
În limba română, există o serie de adjective și de adverbe care nu pot avea grade de comparatie, fie pentru că însușirea exprimată nu poate fi comparată, fie pentru că, la origine, ele sunt deja comparative sau superlative.
Din această categorie fac parte adjectivele care exprimă însușiri ale căror sens nu poate fi modificat prin comparație (asemenea, complet, desăvârșit, deplin, întreg, mort, unic, ultim, oral)
sau
adjectivele care la origine sunt vechi comparative sau superlative (inferior, superior, major, minor, posterior, ulterior,extrem, maxim, minim,suprem).
De asemenea, nu putem folosi grade de comparație nici pentru adjectivele care exprimă însușiri cu caracter absolut.
OPORTUN ȘI CORECT AR FI CA:
Pentru o bună comunicare verbală, să vă spălați limba de două ori pe zi și să consultați dicționarele de specialitate!