O cină în altă lume

Stridii de Marea Neagră, Aspic de fazan cu dulceață de hrean, Colțunași cu caviar, Ficat de gâscă marinat cu vin și mere servit cu jeleu de kvas și pâine de aur, Salată de rapane cu tarhon și patru tipuri de roșii, Creier de vită în sos Brenaise cu icre de somon și porumb dulce, Gât de miel la cuptor cu sos de mure, Inimă de bou coaptă în Josper și servită cu foi de viță prăjite și sos de ardei roșii, Calcan de Marea Neagră cu sos de languste și cartofi noi fierți în zer, Brânzeturi preparate de fermieri ucraineni din Galicia, Zakarpattia, Gruzia și Basarabia, Lapte colastru copt cu mac și flori de trandafir la cuptor, Panna Cotta cu creme anglaise, compot de fenicul și jeleu tonic.

Și gata. Aici voiam să-mi închei articolul. Să ies în glorie ca George Constanza când învăța să fie haios. Ce rost ar mai avea acum să fac o poveste la toată polologhia de desuuri gastronomice înșirată mai sus. Cel mai scurt articol – asta am mâncat, m-am minunat, închinat, băut vodcă sub zero, bucurat. Totuși. Câteva cuvine tot am să mai scriu, și așa se plânge editorul că articolele mele sunt prea lungi.

Kiev. Mă duc la Kiev. Eu, român, cetățean al Comunității Europene, pașaport biometric, valiză Samsonite, cum ar veni… mă duc înțelept, civilizat și înțelegător înspre lumea de la capătul lumii, spre societatea din lumea a 3a, să-i iluminez, să povestesc unor grupuri barbare cu ochii mari și uimiți cât de mișto e apa caldă și coca-cola, ce tare e la Neversea și pe ce principiu funcționează fântânile arteziene de la Unirea. Și atunci… BUM… Kiev. Aeroport ca Otopeniul în 2065, șosea de 4 benzi pe sens până în oraș, buton de Electric Car pe aplicația UBER, plată cu telefonul oriunde, Chanel, Prada, Dior, Vuiton, Dolce, Hermes, Cloe plus toate brandurile cool/nișă văzute vreodată, blocuri cu conciege, artiști pe stradă, motociclete electrice și bulevarde mari închise duminica pentru a deveni pietonale, meeting-uri electorale cu lume mișto. WTF! Ăștia nu trebuiau să fie ăia de-și doresc să fie români? Nu era război la ei? Nu ne spuneau mamele: „dacă nu ești cuminte te dau la țigani sau te trimit în Ucraina…”? Au avut revoluție acu vreo 14 ani.. ei când au avut timp să….??? WTF!!!!

Dap. Și după toate astea, cârciumi. Multe și tari, sau foarte tari. Știați că? Știați că ucrainenii cresc stridii în Marea Neagră? Da, marea aia din care noi luăm scoicile de la bulgari. Cresc stridii. Geniale, mai puțin sărate decât cele din ocean. Cam 4 lei bucata în orice cârciumă. Știați că România e posibil să aibă ambasadă la Kiev, poate și cu departament de comerț? Nu știați… de moment ce meniurile de vinuri sunt pline de Italia, Franța, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Germania, Georgia, Ungaria, Slovenia ( ăștia făceau vin??), iar de România nici nu se pomenește. Noroc că a bătut-o Halep pe Svitolina.

Așadar, iată-mă într-o cârciumă amenajată impecabil, cu mâncarea de mai sus în față la o ora și 25 de minute de zbor de București. O sticlă de Chardonnay de Odessa, și multe pahare de vodcă înghețată. Un chelner care n-are nici o problemă cu engleza, un bucătar care n-are nici o treabă cu rutina. Și eu, un imbecil cu idei fixe și preconcepții, pus frumos la colț de realitate și de priveliștea senzațională spre Nipru, priveliște ce include un pod pietonal, o roată mare, o gară navală transformată într-un spațiu multicultural, Hotelul Fairmont și multe biserici frumoase. Sunt în Est. Estul controversat despre care aflăm doar știri dubioase. Cam așa cum află și francezi sau spaniolii despre noi. Mi se pare trist că nu ne cunoaștem vecinii mai bine, că nu mergem pe la ei în week-end ( ci preferăm un Wizz de 44 de euro ofertă la Glasgow …), că nu facem mai mult comerț cu ei, că nu avem un vapor cu care să ne plimbăm, noi la Odessa și ei la Mamaia, că nu ne interesează problemele lor. Pentru că atunci când vom ajunge să ne cunoaștem mai bine vecinii ( și pe ei, și pe unguri, și pe sârbi, și pe bulgari) ne vom cunoaște mai bine și pe noi, vom descoperii cu surprindere cine suntem cu adevărat. Pe masa națională au și ei corupție, au și ei hoți, au tot ce avem și noi. Și la ei plouă vara, și ei joacă fotbal, tenis, și ei stau la coadă la vize de SUA și ei cred că salvarea vine din Europa. Nici nu vă dați seama cât semănăm. Ce au ei în plus? Stridii și niște focoase nucleare.

2 comentarii
    Natalia Stefanita

    Cât de mult m-ai convins sa merg cât de curând la Kiev!:) Mulțumesc frumos.

    marius

    care e numele restauratului(restaurantelor) unde ai incercat toate bunatatile astea? Ms

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine