La ce ne gândeam noi, oamenii, în urmă cu 100 de ani? Ce inventam și ce construiam, ca să ne fie mai bine? Vă poftesc astăzi într-o virtuală mașină a timpului și vă propun o călătorie în urmă cu 100 de ani. Să vedem ce invenții apăreau în urmă cu un secol și ce inovații schimbau societatea de atunci?
În 1918, Einstein definitiva formula generalizată a energiei, E=mc2. Opinia publică nu a fost însă prea interesată de această descoperire, fiind preocupată mai mult de invențiile care aduceau un plus de confort, cum ar fi cuptorul cu microunde și congelatorul. Era vânzătorului de gheață apunea definitiv. Ba chiar și atunci au fost proteste în lume împotriva mașinilor care iau locul oamenilor în câmpul muncii, adică la fel ca acum.
O descoperire crucială de acum un secol a fost însă „lampa pentru bronzat”. Știu că poate părea ciudat, însă povestea din spatele acestei invenții este una care validează mențiunea. Se estimează că în iarna lui 1918 aproximativ jumătate dintre copiii din Berlin sufereau de rahitism, o boală care slăbeşte şi deformează oasele. Pe atunci, cauza afecţiunii nu era cunoscută. Medicul pediatru Kurt Huldschinsky a observat că pacienţii erau şi foarte palizi şi a decis să aplice un tratament experimental pe patru dintre ei. Huldschinsky şi-a pus pacienţii să stea sub o lampă de cuarţ cu vapori de mercur, care emitea o lumină ultravioletă. Medicul a observat că oasele celor mici au început să se întărească şi, începând din luna mai, i-a pus să stea la soare, pe terasă. Publicarea rezultatelor a generat un val de entuziasm. Așa am aflat de legătura dintre razele ultraviolete şi rezistenţa oaselor, iar lămpile UV, folosite astăzi pentru bronzat în saloane specializate, au devenit foarte răspândite şi accesibile.
(Sursa foto: aici)
Vegetarienii vor aprecia următoarea invenție – cârnații cu soia. Nu, ei nu s-au născut din nevoia disperată de a „mânca sănătos”, ci s-au născut din foametea primului război mondial. Este invenția unui german care a folosit soia ca înlocuitor de carne pentru cârnații anului 1918. Carnea era un lux în război, iar pentru unii a rămas și acum, după un secol. Aș vrea să punctez finalul acestei informații și cu faptul că celebra plasa de cumpărături, da, cea cu care se merge la piață, cea cu mânere, tot acum 100 de ani a fost inventată. Patentarea ei a venit după alți 10 ani.
(Sursa foto: aici)
Zeii FM-ului mijeau la orizont, fiind acum 100 de ani, prezenți la nivel de teorie, pe hârtia unui om de știință. Frecvențele FM deveneau însă realitate un an mai târziu. De atunci, radioul a devenit principalul canal al propagării informațiilor în timp de necesitate, lucru rămas neschimbat și astăzi. În această categorie a invențiilor electronice, mai vreau să menționez un circuit integrat, folosit astăzi de orice persoană, pentru că amplifică semnalul primit. Adică îl aveți în radiourile din mașină, în telefoane, în televizoare sau în laptop-uri.
(Sursa foto: aici)
Dar că să închei într-un ton fericit, care să nu lezeze pe nimeni, vă spun că o invenție amuzantă a anului 1918 este prăjitura cu răvaș. De ce e trecută prăjitura asta aici, la categoria invențiilor? Pentru că într-o lume în care bombele și oțelul făceau legea, ea avea drept scop amuzamentul.
(Sursa foto: aici)