Oh, father, where art thou?

Din lista alcătuită de CNN cu cele mai teribile atacuri cu armă, 27 la număr, 7 au fost comise de tineri americani, din 2005 încoace. Din cei 7 atacatori, unul singur a fost crescut de tatăl biologic – Seung-Hui Cho. Șase dintre cei șapte tineri au crescut fără educație paternală naturală.
Procentul, undeva în jur de 85%, este relevant în orice statistică. Există clar o corelație între atacurile în masă comise de tineri și familiile lor dezorganizate. Lucru care ar fi putut rămâne o simplă probabilitate dacă nu am suprapune aici trendurile societății americane.
Tatăl a fost considerat mereu păstrătorul și îngrijitorul convențiilor sociale în patriarhatul nord-atlantic. Statele Unite au fost, până acum câteva zeci de ani, puternic paternale, netrecand nici un secol de la adoptarea amendamentului 19, cel care dă drept de vot femeilor. Dar știm cu toții cultura suburbiilor americane în care, până prin anii ’60, femeia își aștepta, casnică, bărbatul de la muncă, pregătind copiii și masa.
Trendul progresist de celebrare a mamei singure a schimbat însă dramatic tabloul: 4 din 10 copii sunt crescuți de mame necăsătorite, iar 1 din 4 copii americani este crescut de o mamă singură. În rândul populației afro-americane, predicția devine și mai îngrijorătoare: 72% dintre copii sunt crescuți de mame necăsătorite.
Populația europeană nu are armele din State, lucru adevărat. Și copiii probabil că nu or să între în licee înarmați cu mitraliere de asalt. Iar procentajul copiilor crescuți în familii monoparentale este simțitor mai mic: 9,1% este media europeană, cu o Românie foarte familistă, cu doar 3,5% dintre copii crescuți doar de unul dintre părinți.
Copiii sunt ai noștri, toți. Ai omenirii. Suntem responsabili de ei ca de viitorul nostru. Tocmai de aceea, știind cum Europa și un pic țara noastră s-au grăbit în ultimii ani să adopte progresismul ca pe o eliberare, trag un mic semnal de alarmă. O să revin cu cifre.
Update: Datele statistice oficiale sunt mult mai îngrijorătoare pentru români decât cele prezentate de mine în articol, găsite pe site-uri străine. Ultimul recensământ vorbește despre 13,4% dintre copiii români crescuți în familii monoparentale, dar este făcut în 2002. Nu am găsit date oficiale mai noi, dar procentul e bănuit a fi în jur de 25%. Iar asta crește îngrijorarea.
6 comentarii
    Oana Brebenel

    Este o concluzie interesanta. Dar istoria acesei tari tinere, SUA, si mai ales de modul in care s-a nascut si s-a format ea prin descoperira si luarea in posesie de noi teritorii prin luarea uciderea in masa a bastinasilor, prin slavagism, prin razboaie de expansiune, prin razboiul civil, nu are nimic sa spuna vis-a-vis de violenta din ziua de azi? Si valuri susccesive de imigranti, aventurieri care puteau sa vina neingraditi de aproape nimic, daca supravietuiau calatoriei transatlantice si nu aveau boli contagioase, nu o avea nici asta nimic de spus cand vorbim de traditia violentei si utilizarea armei in virtutea libertatii garantate de constitutie si a dreptului la autoaparare?

    Oana Brebenel

    Un studiu e 7 subiecti, chiar si cu rezultate de 100% esta relevant in orice statistica? Eu cred ca e periculos sa tragi concluzii bazandu-te pe un esantion de 7 persoane. Cui foloseste?

      Permalink

      Excelentă observația, poate fi înșelătoare ipoteza. Cineva care are experiență in sondaje ne-ar putea confirma. Deși recunosc ca fiind măgulitoare ideea în care noi tații, suntem buni și la altceva in afară de rolul bondarilor. Adică să fim de neînlocuit la abținerea de la acte cretine și iresponsabile. Din păcate, suntem noi înșine, ca bărbați, sub concluzia dură a statisticilor actelor de violență extremă. Mi-ar plăcea să fie adevărat. Sper însă că măcar suntem de ajutor în a ne motiva fii, urmașii, în sensul protejării umanității. Întotdeauna mi-am dorit să fiu un fel de McClane.

    Daciana

    nu inteleg exact ce inseamna pentru tine “mama necasatorita”, in conditiile in care “mama singura” e alta categorie. Vrei sa spui “parinti necasatoriti” ?

    Necuratul

    Eu nu cred ca mamele din America, indeosebi cele de culoare, isi cresc singure copii din cauza “trendului progresist de celebrare a mamei singure”

    Local

    Un buc articol pe aceasi tema”La rădăcina răului stau două lucruri: respingerea, de către cultura noastră, a bărbatului ca ființă valoroasă care poate oferi lucruri unice, ca și a instituției căsătoriei, crucială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. Această credință seculară a fost înlocuită de noțiunea că de fapt mariajul ar fi despre împlinirea emoțională a adulților.”
    http://www.rostonline.ro/2018/02/tatii-lipsa-si-baietii-distrusi-ai-americii/

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine