Celulele stem – denumite în trecut celule sușă (souche, fr.) – sunt celule nediferențiate, cu un enorm potențial de diferențiere. Adică celulele stem stau la baza dezvoltării tuturor organismelor și au un rol primordial atât în embriologie cât și în refacerea țesuturilor și a rănilor.
Cercetătorii pășesc deja hotărât pe calea dezvoltării, din aceste celule – spermă și ovule. Și spun asta, pentru că oamenii de știință au venit cu un pas mai aproape de imitarea procesului natural prin care organismul creează spermă din celulele stem, oferind astfel un remediu pentru infertilitate. Vorbind la conferința anuală de la Universitatea din Cambridge, Azim Surani, directorul departamentului de cercetare germinativă și epigenetica, a declarat că el și colegii lui au trecut printr-o etapă semnificativă în producerea spermei în laborator. Echipa se crede că ar fi prima care a ajuns la „jumătatea drumului”. Oamenii de știință au folosit celule stem pentru a crea spermă viabilă de șoarece, care a fost apoi utilizată pentru a produce pui sănătoși.
De ce trebuie să ne intereseze acest subiect? Pentru că în viitor, cercetătorii vor putea face organe, care să fie transplantate oamenilor și să nu mai existe respingere din partea corpului. Asta înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de omul perfect, omul care are deja scris în codul genetic ce să devină, ce să facă și ce abilități să dezvolte. Dacă e rău, timpul ne va răspunde, însă eu am ales să acord încredere cercetării și viitorului tehnologic.
Cam așa arăta în 2010 cercetarea despre aceste celule stem:
Și așa arăta în 2015:
Și așa arată acum: