ORFANI, un spectacol provocator despre familie, limite și decizii dificile

Avanpremiera și premiera spectacolului sunt găzduite de Teatrelli pe 1 și 2 octombrie

O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly va avea premiera în București, în această toamnă, în regia Laurei Ducu (Ședință cu părinții, All you need is LUV, Fază lungă). Din distribuție fac parte actori talentați ai noii generații, prezențe constante pe scenele teatrelor independente din București – Iulia Alexandra Neacșu, Șerban Ghilvaci și Robert Oprea. Spectacolul este o producție a Asociației Urbandada, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Ca parte a programului „Spectacole independente în premieră” desfășurat de Teatrelli, spectacolul ORFANI va avea primele două reprezentații în București pe 1 și 2 octombrie, de la ora 20:00. Bilete aici.

Irina și Dan iau cina în apartamentul lor dintr-un cartier de la marginea orașului. Seara le este dată peste cap de Luci, fratele Irinei, care apare brusc la ușă într-o ipostază șocantă, după un incident violent la care a luat parte. ORFANI explorează liniile fine dintre bine și rău, încercând să găsească răspunsul la o întrebare mereu actuală: cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a-i proteja pe cei dragi?

„Textul lui Dennis Kelly a fost terenul de joacă perfect pentru mine în a explora profunzimea cu care traumele din copilărie, dar și eșecul sistemului social, influențează dinamica relațiilor de cuplu, de familie, interumane. Oamenii buni fac uneori alegeri greșite. Iar oamenii răi fac uneori și alegeri corecte. Granița dintre bine și rău poate deveni uneori foarte dificil de distins, intențiile bune și valorile morale pot fi ușor pervertite de frică, discriminare și traumă. Despre dansul complex dintre toate acestea este spectacolul nostru care sper să arunce o rază de lumină către ceea ce rămâne cu adevărat important, la finalul unei nopți lungi și negre.”, a spus Laura Ducu.

Dennis Kelly este unul dintre cei mai influenți dramaturgi contemporani din Marea Britanie, recunoscut pentru profunzimea și complexitatea textelor sale. Printre piesele sale celebre, pe lângă „Orphans”, se numără „Love and Money” și „DNA”. Dincolo de activitatea sa în teatru, Kelly este cunoscut și pentru scenariul sitcomului Pulling, difuzat de BBC, care a câștigat British Comedy Award în 2008, consolidându-i reputația în industria divertismentului britanic, dar și pentru adaptarea sa a filmului Matilda the Musical. Pe lângă cariera sa teatrală și cinematografică, Dennis Kelly s-a remarcat prin pozițiile ferme pe care le-a luat public în cadrul unor contexte sociale importante, cum ar fi condițiile din spitale și calitatea serviciilor medicale din Irlanda.

ORFANI reflectă realitățile autohtone și explorează într-un mod cât mai actual și transparent teme precum legăturile familiale, rasismul, abandonul și solidaritatea în fața adversităților. Dincolo de reprezentațiile spectacolului, care vor avea loc pe scena mai multor spații culturale independente din București, dar și pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, proiectul va aduce în discuție, printr-o serie de dezbateri și workshop-uri dedicate adolescenților, problemele de integrare pe care le întâmpină copiii instituționalizați, odată cu ieșirea din sistemul de plasament. 

Este al cincilea spectacol regizat de Laura Ducu în ultimii trei ani, regizoarea fiind preocupată în tot acest timp de tema fragilității ființei umane, impactul covârșitor al contextului social asupra dezvoltării individuale, alienarea care survine în urma imposibilității de a comunica și mai ales relativizarea perspectivelor în funcție de gen. 

Scenografia spectacolului este concepută de MStudio, sub coordonarea lui Marius A. Stănică și asistența asigurată de Iness Roșca, producția este semnată de Rareș Mihnea Hanțiu, iar coloana sonoră are muzică originală compusă de Andreea Verde. Oana Furdea este managerul de proiect. 

Programul și traseul complet al spectacolelor din această toamnă, precum și mai multe detalii despre activitățile conexe, vor fi anunțate în curând.

***

Urbandada este o asociație înființată în scopul promovării filmului, artei și culturii contemporane, precum și al susținerii educației și formării profesionale și artistice a comunității locale. Printre proiectele derulate sub umbrela asociației se numără programul de film de la Cinema Arta Arad, programul de educație cinematografică A New Me, workshop-urile „Atelier de film” și coordonarea Cinematografului Union din București.

***

Detalii despre evoluția proiectului pe Facebook | Instagram

ORFANI este un proiect al Asociației Urbandada, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

***

Aplaudat de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine