Pentru a face lumină în dreptul acestui subiect trebuie să spun că ortorexia este dependența de alimentație sănătoase. Am auzit despre această boală chiar de la un medic. Atât de tare ne-a invadat viața încât a căpătat titulatura de boala secolului XXI! Persoanele care sunt afectate sunt dispuse să exagereze atât de mult, încât se ajunge la înfometare dacă nu au la îndemână acele alimente pe care ele le consideră ca făcând parte din categoria ”sănătoase”. Iar în caz de încălcare a regulii, se instaurează un sentiment de vinovăție și neliniște profundă. Astfel de la simpla dorință de a avea un mod de viată sănătos, se ajunge la malnutriție și chiar deces, ortorexicii ajungând să-și priveze organismul de elemente nutritive esențiale pentru buna funcționare a tuturor sistemelor.
Când poți începe să-ți pui semne de întrebare? Simplu:
-dacă petreci mai mult de trei ore pe zi gândindu-te la ce vei mânca
-dacă eviți plăcerea actului simplu de a mânca și ești preocupat de valoarea nutrițională a alimentelor
-dacă excluzi din alimentația zilnică produse care îți plăceau și le înlocuiești cu cele ”sănătoase.
Despre ortorexie am mai găsit și următoarele precizări:
“Pentru unii oameni însă “dieta perfectă” tinde să devină o obsesie. Acești oameni își impun să mănânce doar mâncare pură și sănătoasă care nu va conține: culori, arome sau conservanți artificiali, pesticide sau produse modificate genetic, grăsimi nesănătoase, zahăr sau sare. Cei care suferă de ortorexie spăla vasele de mai multe ori și au tendința să prepare termic alimentele mai mult decât este nevoie pentru a se asigura că elimină bacteriile.
Oamenii care suferă de această tulburare sunt în imposibilitate de a lua parte la activitățile uzuale, se izolează deseori, nu tolerează opiniile altor oameni cu privire la comportamentul alimentar sănătos.
Studiile au arătat că această tulburare este mai frecventă în grupuri care par să aibă un interes deosebit pentru o dietă sănătoasă, cum ar fi rezidenți medicali, dieteticieni, membri club de fitness, balerini, cântăreți.“
Acum că s-a făcut lumină, o să fiu blând și o să adresez următoarea întrebare: cât la sută ziceai că ești ortorexic?
Cine vrea să trăiască sănătos, să se mute la o stână. Scularea dimineața la 4, muls vreo 400 de oi /capre, pregătit laptele pentru brânză, urdă, mers cu animalele prin văi şi munți, mâncat ce -ți găteşti şi tot ce oferă natura. Fără maşini, fără “shopping prin mall ” , fără internetul- ştie – tot, fără ipohondrie de fițe urbane!
Asta-i din domeniul :”Ba eu muncesc mai mult”. Păi tu știi câte emailuri primesc eu pe zi? Nu ai cum să răspunzi la toate și creierul aleargă cu disperare dintr-un colț în altul să găsească niște repere care ar trebui să-l ajute să prioritizeze. Ce? Orele, minutele, oamenii, emailurile, secundele. Trebuie să fii mai bun asta e soluția : ai cursuri de fitness, business, yoga, cooking, time management, psiholog. Mall-uri? Încă plecând de acasă din fața televizorului, trebuie să înveți să te descurci cu oferta înșelătoare, cunosc oameni care s-au întors acasă, de la chiar două moluri, fără pantofi, cu dubla negație pe buze : Nu am găsit nimic!