… se întrebau cetățenii de rând acum mulți, mulți ani. În timp ce prin vest se scria deja istorie pe rampe, noi ne dezmeticeam încet – dar sigur! – și ne suiam pe diverse vehicule care aparțin acestei culturi.
Ca să poți să practici sporturi “de oraș”, trebuie să ai câteva chestii bifate pe listă. La fel cum biciclistul are nevoie de pistă și, în fine, de bicicletă, în mod evident, așa au nevoie și roller-ii, bmx-erii, skate-rii sau scooter-iștii de rampe și alei special gândite pentru a-și exersa trick-uri și a-și rafina skill-urile.
În 1998 a apărut un loc pe harta Bucureștiului care avea să schimbe atmosfera capitalei și direcția în care s-au îndreptat mai multe personaje urbane. Un skatepark declanșează un fel de câmp magnetic în jurul său: sportul generează o comunitate, valorile comunitații sprijină evoluția individuală a fiecărui membru, rădăcinile locului pun baza pentru apariția unui fenomen urban-cultural.
Toată treaba asta denumită “cultură urbană” nu are niciun motiv să sune așa serios. “În skatepark atmosfera este, în primul rând, vie!“, povestește administratorul skatepark-ului, Mihai Spanțoveanu. Mihai este pasionat de toate sporturile mai mult sau mai puțin extreme, pe mare sau pe uscat. Dacă stăm să ne amintim un pic, s-a făcut și bungee jumping în skatepark-ul Herăstrău, nu demult. Skateboarding-ul, rolele, trotinetele, BMX-urile, biclele – toate au loc în skatepark, precum și proprietarii acestora, care au format găști noi în București, conturate clar până în zilele noastre. Generațiile mari predau ștafetele celor care urmează la rând, totul sub atenta observație a celui mai îndrăgit personaj de pe zonă, Nea Bebe, omul bun la toate din skatepark și de la terasa de vizavi. După cum ne-a povestit chiar el într-un interviu, “în `98 m-am angajat ca… Nea Bebe de la Baraka!”, de unde nici c-a mai plecat!
Unii sportivi spun că asociază skatepark-ul cu eliberarea de stresul cotidian, alții zic că atmosfera acolo e similară unui festival. Din acel spațiu s-au născut și cariere: cei mai “veterani” sunt acum instructori, alții au deschis business-uri în domenii creative conexe culturii urbane sau lucrează în domenii care împrospătează piața muncii din țară cu noutăți occidentale.
Aniversarea a 20 ani de Skatepark Herăstrău, cu participarea secundară a Terasei Baraka, este dedicată tuturor celor care au contribuit la alcătuirea unei mișcări urbane și celor care vor să i se alăture acum. Este despre un organ al capitalei care a crescut și a generat un teren de joacă și formare.
Aniversarea începe vineri (1 iunie) și se termină duminică seară (3 iunie), când vă invităm să luați parte la activitățile din Skatepark și de la Terasa Baraka. Vor avea loc concursuri în cadrul cărora se vor întrece sportivii în trick-uri care mai de care mai spectaculoase, afterparty-uri vizavi la terasă, un business corner dedicat celor care au pornit din skatepark și acum sunt antreprenori pe cont propriu, sesiuni de breakdance și beatbox, ah – și să nu uităm! – proiecția publică a filmului aniversar “20 de ani de Mișcare Urbană”, cu interviuri ale tuturor celor care s-au făcut cumva remarcați prin skatepark.
Dana Bergheș