Berea Bârlog, cea mai bere artizanală din Cluj-Napoca, ți-a adus la Radio Guerrilla, timp de 5 săptămâni, Speciala de Apus. Adică acea melodie specială de terminat ziua de vară sau toamnă caldă pe ea, cum altfel decât cu o bere artizanală rece în mână, prietenii aproape, cu undă verde la discuții și radioul pornit. Pentru că, da, la Bârlog, gusturile se discută. Mult și fain.
Iar la finalul acestor săptămâni pline de muzică și bere bună, ne-am gândit să continuăm să mergem pe firul istoriei, dar de data asta nu al muzicii, ci al berii. Mai cu seamă, al berii Bârlog.
Cum au luat naștere berea artizanală Bârlog? Ei bine, în a doua parte a sec. XIX, se construia la Cluj, la marginea orașului, fabrica de bere Ursus. Aceasta a devenit rapid un simbol puternic pentru comunitate și un lider al producției de bere din Transilvania. Povestea fabricii de bere se desfășoară, cu bune și rele, în următorul secol, până în 2011, când își încetează activitatea de producție.
În 2019 începe povestea Bârlog. În același loc plin de tradiție, pe care s-a aflat înainte fabrica Ursus:
- Artizani Berii Bârlog au construit în clădirea istorică o fabrică nou-nouță, adaptată cerințelor de craft;
- Au lucrat cu furnizori locali și am adus 80% din investiție înapoi în comunitatea locală;
- Au strâns o echipă pasionată și au creat, în mai puțin de un an, primele patru beri artizanale ce pleacă astăzi din inima Transilvaniei către toată România;
- Acum au o fabrică nouă, un pub dedicat, un shop și un tur de experiențe deschise în același loc, pentru toți cei ce le trec pragul.
Și ăsta e doar începutul.
Legenda lui Matei Corvin zice că Matia, căruia toată lumea îi zice, prietenește, Matei, s-a născut în Cluj, a copilărit în Parga și și-a găsit un job în Ungaria. Un job de… rege. Și pentru că unui rege îi șade bine cu o bere care să-i cinstească faptele de vitejie, Legenda lui Matei Corvin de la Berea Bârlog este un Craft Lager din două tipuri de malț și 3 tipuri de hamei. O bere lager cu nume neserios de domnitor serios 🙂
Într-adevăr, Ștefan a fost pe rând, mic, Mare și în cele din urmă Sfânt. Se lupta din zori și până seara și apoi, după apusul soarelui, bătea în poarta castelului mamei sale, de unde și glumele cu Mama lui Ștefan cel Mare, cu siguranță. Asta până era alungat cu blândețe de către mamică sa, astfel încât nu îi mai rămânea altceva decât să scoată paloșul și să se reîntoarcă în luptă. Iar la Berea Bârlog, eforturile sale atât în luptă, cât și în relațiile familiale, sunt onorate prin sortimentul de India Pale Ale ce poartă numele Paloșul lui Ștefan. Un fel de Mama lui Ștefan cel Mare, dar altfel. Tot din 2 tipuri de malț și 3 de hamei, da, să iasă bine, nu altceva.
Dacă ar trăi în zilele noastre, am avea probabil o problema de political corectness, dar nu mai trăiește, deși legenda lui n-o să moară nicodată. Da, este vorba despre Negru Vodă, al cărui descălecat încă face ravagii la examenul de bacalaurat și este o sursă infinită de perle. Nu din alea de-ale Mademoisellei Coco Chanel, nu. Altfel, face ravagii prin cele 4 tipuri de malț din berea Bârlog care-i poartă numele, și anume sortimentul Enigma lui Negru Vodă (a doua cea mai mare enigmă după cea a Otiliei, subiect oarecum discutabil), un Porter Black tare ca piatra, iute ca săgeata.
Și uite așa ajungem și la cel mai țepar dintre toți domnitorii, deși nu în sensul peiorativ al cuvântului, ci în sensul propriu-zis, ceea ce este, probabil, mult mai înspăimântător. El este Vlad Țepeș, temutul vampir, pardon!, domnitor și în cinstea lui s-a născut Red Ale-ul Țeapa lui Vlad, singura țeapă pe care o să vrei s-o iei, nu s-o dai 🙂
Acum că v-am trecut puțin prin istoria (ușor sângeroasă) a țării noastre, să lăsăm totuși tomurile deoparte și să ne punem pe treabă serioasă. Să ne punem pe discutat pe marginea istoriei, care-a fost și care stă să fie scrisă, cu o bere artizanală rece și faină, o bere Bârlog. Din inima Clujului, de acolo de unde s-a scris istorie multă și continuă să se scrie.