Și am ajuns, iată-ne, și în ultima zi de Specială de Apus, adusă la Radio Guerrilla de Berea Bârlog, cea mai bere artizanală din Cluj-Napoca. Ce este Speciala de Apus, vă (mai) întrebați? Este acea melodie specială de terminat ziua de vară sau toamnă caldă pe ea, cum altfel decât cu o bere artizanală rece în mână, prietenii aproape, cu undă verde la discuții și radioul pornit. Pentru că, da, la Bârlog, gusturile se discută. Mult și fain.
Nu ne lăsăm supți într-o (super)masivă gaură neagră nici măcar metaforic. Dar ne lăsăm muzical. Pentru că astăzi, la apus ascultăm Supermassive Black Hole a muzicanților rock cu origini britanice Muse. Aparent… ne plac mult englezii, tall, rock and handsome să fie.
Supermassive Black Hole este single-ul de căpătâi al celui de-al patrulea album de studio al trupei, Black Holes and Revelations, apărut în 2006. Și da, hit-ul încărcat de energie și cu un sound aparte i-a catapultat pe Muse aproape în spațiu, dar nu chiar, ci mai degrabă pe locul 4 în UK Singles Charts, un record pentru trupă la vremea respectivă.
Melodia și versurile au fost compuse de Matt Bellamy și a fost categorizată atât dance-rock, cât și alternative rock și funk rock. Bellamy a declarat că Supermassive Black Hole este o piesă foarte diferită de tot ceea ce compuseseră până la momentul respectiv, iar sursele de inspirație au fost reprezentate de The Beatles, dar și câteva trupe belgiene de rock, cum ar fi Millionaire, dEUS, Evil Superstars și Soulwax. “Am adăugat un pic de Prince și de Kanye West. Tobele nu sunt rock, au mai degrabă riff-uri de tip Rage Against The Machine. Am amestecat mai multe lucruri în melodia asta, cu un pic de electronica; e diferentă, mai înceată și destul de funky“, a explicat Matt Bellamy. Dragă Matt, nouă ne place ce-a ieșit, serios. Chiar ne place, mult.
Atât de mult încât am decis să încheiem proiectul Speciala de Apus pe ea, chiar de-a fost inclusă și pe primul soundtrack al deosebitului film Twilight (primul, da). Recunoaștem că aici suntem puțin cârcotași; lăsând pelicula și valoarea ei cinematografică la o parte, OST-ul a fost unulfoarte inspirat.
Așadar, fără prea mult preambul: cam atât de pe frontul de vest al istoriei muzicale și săptămâna asta. Bucurați-vă de muzică, oricare și oricum ar fi ea, de prieteni, de discuții și libertatea de exprimare, de soare și de apusul lui și, da, cum altfel, decât cu o bere artizanală rece și tare faină la îndemână 🙂
Surse info: Wikipedia.