Localnicii îl numesc Cimitirul Viu. Dar cum poate să fie viu un cimitir!? La Sulina, poate.
Cimitirul din Sulina are ceva din magia Zonei lui Tarkovski (din „Călăuza”, desigur), ceva din bogăția poveștilor care populează Macondo-ul lui Marquez și, poate, un strop din Țara Magiei lui Henri Michaux. Mai mult decît depozitar al unor rămășițe pămîntești, Cimitirul din Sulina este un tezaur de povești.
Echivalentul meteoritului care a căzut în Zona lui Tarkovski ar fi, în cazul Cimitirului Viu, piratul grec Ghiorghios Kontoguris. Avea el o tehnică specială de a atrage în capcană diverse corăbii, în general aflate sub pavilioane occidentale, și de a le jefui fără nicio milă. Pirații nu cunoșteau mila. Pirații nu ascultau Radio Guerrilla. Însă nici Timpul, neapărat cu majusculă, nu cunoaște mila. Ghiorghios a pierdut bătălia cu timpul, ca orice muritor. Însă povestea sa i-a supraviețuit. Poveștile bune sînt mai rezistente la timp decît oamenii.
Pe piatra funerară a lui Ghiorghios se află celebrul însemn al piraților, un craniu cu două oase încrucișate. Legenda în care piratul grec s-a învăluit spune că ar exista și o comoară. Comoara lui Ghiorghios ar fi undeva pe malul mării, dar nimeni nu a dat încă de ea, deși nu puțini sînt cei care au încercat să o găsească.
Se spune că, pentru a ajunge la locul unde e îngropată, trebuie să mergi în cimitir cu noaptea în cap, să uzi cu apă lespedea mormîntului lui Ghiorghios și să aștepți ca lumina soarelui să scoată la iveală, din acea baltă funerară, harta care îți va indica locul comorii. Nimeni nu a dat de comoară, însă legenda lui Ghiorghios este ea însăși o comoară.
Există oameni care țin legendele în viață, și foarte bine că fac asta. Pe 19 mai, la Sulina, are loc Parastasul Piraților Nepomeniți. Sau Parastasul Piraților Nemaipomeniți. Parastasul propriu-zis are loc la ora 12, la Cimitirul Viu. Praznicul e de la ora 16 la Scena de pe faleza din fața Palatului. Dacă vă hotărîți să mergeți la parastas, luați cu voi o sticlă cu apă.
Ca să aveți cu ce uda piatra funerară a lui Ghiroghios Kontoguris, fie-i comoara ușoară!
Foto: Andrei Farcasanu.