Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
O rețetă de pizza care-i poartă numele lui Paul trebuie să fie foarte bună, nu?
***
Eu sunt Paul Iosif. De când mă știu, adică de mai bine de 33 de ani, mi-a plăcut pizza. De orice fel și la orice masă. Am mâncat și pizza mai bună, și mai puțin bună. Dar nu mi-a trecut prin cap că aș putea face chiar eu pizza acasă, mai ales că nu știu să bat nici două ouă pentru omletă.
Dar a venit pandemia și, având mai mult timp la dispoziție, am decis să încerc marea cu degetul și să mă încumet, spre surprinderea soției și a întregii familii, la pregătirea unei pizza de la zero. Am căutat zile în șir pe internet rețete, moduri de preparare, ingrediente, aluaturi etc. Și m-am apucat. Mi-a luat 3 zile să fac un aluat (în timp ce soția mea mustăcea pe langă mine), dar rezultatul a fost pe măsură: de-li-cios.
De atunci prepar mereu pizza când invităm prietenii la noi. Majoritatea preferă mai mult cojile decât interiorul unei pizza.
Chestia faină e că poți experimenta cu mai multe ingrediente, dar un singur element e mai greu de înlocuit: cuptorul.
Iată mai jos rețeta mea:
REȚETA PI’PIZZA (Paul Iosif’s Pizza)
Ziua 1
Plămădeala (= cantitate de faină, apă și dojdie folosită la fermentarea aluatului)
· 400 gr faină albă tip 00 (cu un procentaj cât mai mare de proteine. 12% – faină găsită la Bottega Italiana)
· 400 ml apă
· linguriță cu vârf de miere
· 7 gr drojdie proaspătă sau 6 gr drodje uscată
Pui într-un bol apa cu drojdia și mierea, apoi amesteci până se contopesc.
La final adăugi făina și amesteci iar până se omogenizează. Gata plămădeala. Pui totul într-un bol cu capac, ce merge apoi la frigider pentru 16 – 24 de ore.
Ziua 2
Aluatul ( = plămadeala + cantitățile de mai jos de făină, apă și sare)
· 700 ml apă
· 600 gr faină integrală (măcinată la moara cu pietre, găsită în Auchan sub brand românesc și produsă în Bihor – procentaj proteine 13.5%)
· 650 gr faină albă tip 00
· 30 gr de sare
· + PLĂMĂDEALA
Pentru rețeta de mai sus există și un calculator pe internet care arată cantitățile în funcție de câte pizze vrei să faci.
Prepararea aluatului
1. Scoți plămădeala de la frigider, o lași cca 15-20 de minute să revină la temperatura camerei.
2. Pui plămădeala în cei 700 ml de apă.
3. Adaugi faina albă.
4. Învârți câteva minute până când conținutul devine mai omogen, folosind o spatulă.
5. Adaugi apoi sarea și amesteci până se topește.
6. Pui cealaltă cantitate de făină încercând să legi tot conținutul.
7. Torni aluatul pe o masă de lucru pentru frământare.
8. Frământare: este important să frămânți aluatul din exterior spre interior, apoi să îl întinzi cu palma. Aluatul poate fi uneori lipicios. Cu cât te miști mai repede (atenție ardeleni), cu atât acesta devine mai smooth. După cele 10-15 minute de frământat serios, te trezești că aluatul e tot lipicios. 😊
9. Îl acoperi 15-20 minute cu bolul în care le-ai adăugat și deodată realizezi că te-ai strofocat degeaba, aluatul devine neted.
10. Iei bolul de deasupra și creezi o cocă frumoasă și boltoasă (adica tragi în sus de aluat, apoi îl lași jos, folosind mâinile pe partea perpedinculară a aluatului. Mai tragi de câteva ori in în sus de el, apoi îl lași jos și gata – a iesit coca.
11. Îți ungi mâinile cu ulei, tapetezi puțin coca.
12. Pui aluatul înapoi în bolul in care ai lucrat, îl acoperi să fie cât mai ermetic (de obicei folosesc folie alimentară).
13. Trimiți aluatul la frigider.
Ziua 3
Mai ai puțin
Dupa cele 16-24 de ore în frigider, lași aluatul 30 minute – 1 oră, să revină la temperatura camerei.
Tot ce ai de făcut este să împarți coca în mai multe “coci” mai micuțe. Greutatea utilizată pentru o pizza Napoletana este de 250 gr. Eu folosesc o cantitate mai mare de aluat pentru că am mai mulți prieteni care asteaptă după fiecare pizza… și un singur cuptor/ respectiv o singură tavă.
Mod Prepare cocă (ff important)
1. Torni aluatul umflat din bol pe masa de lucru, fără sa îl intorci la 180 grade, ci să îl lași să curgă. E important să nu atingi prea mult partea de jos a aluatului.
2. Tai în 3 părți aluatul (3 tăvi sau 8-9 pizza).
3. Apoi creăm câte o cocă mai mică, astfel incât să pastrăm partea de jos neatinsă/ iar partea de deasupra foarte intinsă.
4. Pui toate bucățile într-o tavă, le acoperi cu o cârpă și le lași cca 2 ore să se odihnească.
După cele 2 ore de curățenie în bucătărie, în sfârșit te poți apuca de pizza. Un aspect important privind desfășurarea întinderii aluatului de pizza este sa tapetezi pizza de la mijloc către exterior folosind degetele arătător si mijlociu, pentru a trimite bulele de aer către marginea aluatului (astfel marginea de 1 cm lăsată se va umple cu aer). Asteptarea va fi pe masură, pentru că marginea rămasă va fi umflată de cădura unui cuptor bun. Pizza odată artizanată cu ingrediente precum mozzarela, parmezan, sos de roșii, ardei, ciuperci, pătrunjel și salam picant poate fi introdusă în cuptor. Temperatura de coacere este de 250 de grade Celsius pentru 6-7 minute – asta depinde de cuptor. Ideal ar fi ca temperatura să fie de 400 de grade și timpul mai scurt, însă al meu nu duce mai mult. 😉
Ce mi-a placut mie la rețea aceasta, e că faci câte puțin în fiecare zi fără să îți ocupe prea mult timp. Așteptarea în procesul de fermentare dă întotdeauna rezultate în preparea unui aluat de pizza Napoletan (my favorite).