Pelicam – festivalul de film de la care nu vei pleca indiferent

Dacă te-ai gândit vreodată să vizitezi Tulcea, te sfătuiesc să iei în calcul și perioada în care are loc festivalul de film Pelicam. Cea de-a 8-a ediție a singurului festival de film dedicat mediului din România s-a desfășurat în perioada 20 – 23 iunie.

Cu toate că festivalul a avut deschiderea oficială pe 21 iunie, proiecțiile au început încă din data de 11. Atunci tulcenii au putut vedea atât documentare care prezintă problematica mediului, cât și animații pentru copii, toate în locații outdoor și indoor. Un lucru pe care trebuie să îl știi este că toate filmele de la Pelicam sunt văzute în premieră națională, iar participarea este gratuită.

„Anote’s Ark” – câștigătorul competiției oficiale

Prima seară oficială a festivalului a fost marcată de proiecția filmului „The Human Element”, regizat de Matthew Testa. Lungmetrajul are în centru experiențele renumitului fotograf de mediu, James Balog, care urmărește cum cele patru elemente ale naturii – apa, aerul, focul și pământul – sunt influențate de un al cincelea element – omul. „Elementul Uman” a fost și primul film aflat în competiția oficială. În acest an competiția oficială a fost jurizată de către Cristiana Pașca Palmer – secretar executiv al programului pentru diversitate al ONU , Vlad Ivanov – actor și Jean-Guy Henckel – fondatorul rețelei Cocagne. Aici a fost desemnat câștigător filmul „Anote’s Ark” regizat de Matthieu Rytz. Documentarul spune povestea oamenilor care locuiesc pe Insula Kiribati din Pacific, unul dintre cele mai îndepărtate locuri de planetă. Țara se confruntă cu o dilemă existențială actuală: anihilarea iminentă din cauza creșterii nivelului mării.

Cea de-a doua secțiune a festivalului – Black Sea Docs – este competiția dedicată cineaștilor din țările cu ieșire la Marea Neagră. Juriul din acest an a fost compus din Dana Bunescu – editor de imagine și sunet, Antonin Haddad – directorul și selecționerul Festivalului de Film Fredd (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse, Franța și Valeriu Nicolae – activist pentru drepturile omului. Câștigătorul acesei secțiuni este „The Pit” regizat de Hristiana Raykova, film ce surprinde contextul actual din Bulgaria prin prisma microcosmosului așa zisului spa din Varna, numit de localnici „Groapa”. Juriul a mai acordat o mențiune specială filmului „Askania Reserve”, regizat de Andrii Lytvynenko. Rezervația Askania este cel mai mare sanctuar cu ecosistem de stepă din Europa și se află în sudul Ucrainei. Impresionate au fost poveștile celor trei persoanje principale, legate într-un fel de acestă rezervație. Toți trei împărtășesc dorința de a salva oaza din apropierea peninsulei Crimeea. La finalul proiecției am avut parte și de o sesiune de Q&A cu regizorul – Andrii Lytvynenko. Întrebat care a fost motivul pentru care a ales să realizeze un documentar despre Askania – Nova, regizorul a răspuns că a fost influențat de povestea unui prieten dependent de droguri, care s-a refugiat în această rezervație pentru a se vindeca.

Un alt fel de Cernobîl

Un alt documentar aflat în competiția Black Sea Docs care trebuie văzut este „Lost Reactor”, regizat de Alexandra Westmeier. Filmul vorbește despre povestea Centralei Nucleare din Crimeea prin prisma a trei persoanje. Centrala a fost unul dintre cele mai scumpe proiecte din istoria Uniunii Sovietice, care nu a funcționat nici până astăzi. Motivul se pare că ar fi accidentul de la Cernobîl, care l-a făcut pe Gorbaciov să renunțe la grandiosul proiect. Cu toate că centrala se află în ruine, există oameni care trăiesc acolo. Proiecța filmului a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizoarea. Alexandra Westmeier a ținut să menționeze că filmul a fost realizat fără vreo finanțare, deoarece Ucraina a refuzat să ofere vreun ban. Un om de afaceri anti Putin a spus că îi oferă 30.000 de euro dacă inserează mesaje împotriva Rusiei. Ea a refuzat, motivând că a vrut doar să prezinte situația așa cum este și felul în care oamenii conviețuiesc indiferent de problemele politice. De menționat este că atât „Lost Reactor”, cât și „Askania Reserve” au fost proiectate într-o locație superbă – Casa Avramide, casa unui boier albanez, un must see al Tulcei.

Cea de-a treia secțiune a festivalului este Fresh Perspectives cu filme de mediu realizate în așa fel încât să atragă atenția tinerilor. Juriul a fost compus din șase liceeni din Tulcea îndrumați de un cineast sau un specialist de mediu. Câștigătorul este „Youth Unstoppable”, regizat de Slater Jewell-Kemker. Documentarul oferă voce tinerilor în problema schimbărilor climatice. Filmul urmărește povestea lui Slater – tânără activistă de mediu care reprezintă părerile adolescenților cu privire la problmele climatice.

„Secrete de ciment”

În afara competiției, aș vrea să menționez documentarul „Cement’s Dirty Business”, realizat de Romana Puiuleț și echipa Rise Project. Jurnaliștii urmăresc firul deșeurilor care intră ilegal la noi în țară pentru a fi arse în fabricile de ciment și astfel să se obțină betonul. După proiecție, Romana Puiuleț a oferit răspunsuri la întrebările primite. Ea a menționat lipsa de reacție a autorităților în urma publicării filmului. Documentarul îl puteți găsi online (https://www.youtube.com/watch?v=m_7FOmtqFus&feature=share).

Proiecțiile au avut loc în locații indoor – la Centrul Cultural Jean Bart și Casa Avramide, și outdoor – în Piața Civică și pe malul lacului Ciuperca, unde organizatorii au amenajat un camping pentru iubitorii de natură.

Pe lângă filme, Pelicam a oferit participanților workshop-uri despre sustenabilitate, o serie de discuții pe teme precum pădurile sau agricultura cu specialiști din domeniu și un concert COMA.

Ceapă, slănină și cinefili

După ceremonia de închidere a festivalului, toată lumea s-a mutat la Somova, o localitate aflată la 12 km de Tulcea pentru petrecerea de sfârșit. Dacă ajungi la Pelicam, fă în așa fel încât să ajungi la Somova. Totul s-a desfășurat în gospodăria unor localnici prietenoși care și-au oferit casa pentru câțiva zeci de regizori, activiști și invitați din țări precum Franța, Ucraina sau Germania. Imaginează-ți cum e să mănânci slănină cu ceapă și brânză și să ai view-ul lacului Somova la apus. Eu zic că merită. Am discutat, am dansat și am învârtit în mămăliga din ceaun. Bineînțeles că lăngâ acea mămăligă a venit și peștele cu mujdei. Cel mai bun pește pe care l-am mâncat în viața mea (iar eu nu sunt o iubitoare a peștelui), toate bunătățile pregătite de localnici în fața noastră. Până și întoarcerea la Tulcea a fost o aventură: am luat un taxi de la discoteca din Somova, iar șoferul nostru a primit o amendă pentru depășirea vitezei legale pe centura orașului. Am fost impresionată de reacția șoferului care a spus că două săptămâni va lucra degeaba, iar valorea amenzii reprezintă chiria pe care o plătește pe o lună.

Tulcea este un oraș mic, cu o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. La o plimbare pe faleză am văzut blocuri de pe care cade tencuiala, gunoaie și gropi. Speranța cred că se află în copii, care mișunau peste tot prin oraș – pe malul lacului, pe faleză, în parcuri și la concertul COMA din Piața Civică.

Festivalul de Film despre Mediu și Oameni Pelicam este o gură mare de aer cultural la Tulcea, ce reunește oameni importanți din industria filmului și a mediului și care expune probleme și posibile soluții la problemele cu care se confruntă natura. Locația nu este indiferent aleasă, fiind în proximitatea rezervației Delta Dunării. De la an la an, numărul spectatorilor se mărește și am rămas surprinsă de mulțimea de tulceni care veneau la proiecții, toți gătiți și aranjați ca pentru un eveniment important. De la Pelicam nu ai cum să pleci indiferent. Fie că începi să conștientizezi problemele de mediu care ne înconjoară, fie că te hotărăști să te implici și să ai grijă de mediu, scopul festivalului este pe jumătate atins. Mai rămâne ca persoanele cu putere de decizie să reacționeze.

Informații utile despre Tulcea

Cum ajungi la Tulcea de la București?

Cu autocarul la prețul de 90 de lei sau cu trenul. Există un singur tren direct care pleacă zilnic de la București spre Tulcea și două cu schimbare. Prețul unui bilet întreg la clasa a 2-a cu trenul direct este de 72,6 lei. Pregătește-te de o călătorie de 5 h 40 min. Și bineîntețeles cu mașina personală, cu un drum de aporximativ 3 – 4 ore.

Unde poți sta?

În campingul amenjat pe perioada festivalului pe malul lacului Ciuperca. Are o capacitate de 30 de corturi cu băi și dușuri. Prețurile pornesc de la 15 lei/noapte/cort de până la 2 persoane și ajung la 40 de lei/noapte/cort de 4-6 persoane. Înarmează-te cu mult Autan.

La hoteluri sau pensiuni prețurile pornesc de la 180 de lei la hoteluri de 3* și ajung la 423 de lei la unul de 4* pentru o noapte, pentru o cameră dublă cu mic dejun inclus.

Unde poți mânca?

Fiind un oraș aflat pe malul Dunării peștele este cea mai răspândită mâncare. Cele mai bune restaurante cu specific pescăresc se află pe faleză. Recomand La Liman, atât pentru locație, servire, cât și pentru mâncare. Prețurile sunt decente. Dacă nu te dai în vânt după pește poți încerca pizza de la Passo Doble, aflată pe strada paralelă cu faleza. Mâncarea este foarte bună, iar prețurile sunt mai mult decât convenabile. Iar dacă ești pe grabă și vrei un sandviș sau shaorma, poți încerca La Tăticu’. Nu te lăsa influențat de locație, mâncarea este bună și prețurile sunt ok.

Ce poți face în Tulcea?

Clar te poți plimba cu barca, iar oferta este una foarte vastă. Ai de unde alege: de la „corabia piraților” la vase luxoase cu restaurante. Prețurile diferă și ele în funcție de tipul de ambarcațiune și de traseul ales.

Acvariul este un loc preferat de turiști. Aflat în apropierea falezei, centrul cuprinde specii de pești din Dunăre și Marea Neagră, dar și de păsări, reptile sau mamifere. Prețul unui bilet pentru adulți este 15 lei.

Dealul Monumentului, unde vei găsi cetatea Aegyssus, așezată strategic pe cel mai înalt loc al zonei.

Printre alte obiective se mai numără Muzeul de Artă, aflat în fostul palat al pașei, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie si Arheologie, unde ocazional se organizează ateliere de țesut sau olărit pentru copii și Moscheea Azizzie, cea mai mare geamie din Dobrogea.

În spatele gării există un centru de închiriat biciclete. Prețurile sunt de 15 lei/h sau 70 lei/24h, iar dacă ești cazat la campingul Pelicam ai un preț special.

 

Text: Marielena Anghel (de pe planeta internshipului)

2 comentarii
    Lavinia

    Am citit cu mare placere articolul acesta. Tulcea imi adduce aminte de copilarie, sunt locurile unde am crescut si unde am construit amintiri pentru o viata. Imi lasa gura apa si acum cand ma gandesc la pestele preparat in zeci de feluri, cel mai pun e prajit in tigaie si servit cu mamaliga. Nu mai zic de borsul de peste. Pe vremuri se facea cu apa din Dunare, acum nu iti mai permiti din cauza poluarii…

    Balan Violeta

    Frumos articol, dar am o observatie de facut. Odinioara Tulcea traia intr-adevar preponderent din pescuit. Acum, o tine pe linia de plutire santiwrul naval Vard si Vimetco Alum. Pescuitul a devenit doar ocupatie de timp-liber. Festivalul este unu eveniment pe care il astept cu drag in fiecare an, pentru ca sunt tulceanca de aproape 46 de ani.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine