La începutul săptămânii am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului (sezonul 5), un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Descrie-ne cum ar arăta o zi din viața ta dacă fiecare moment important ar veni însoțit de o coloană sonoră și ce muzică ai auzi pe fundal.
Concursul s-a încheiat astăzi, 13 ianuarie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de mâine, 14 ianuarie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Textul mai jos este unul din textele finaliste.
***
Pentru că o zi importantă din viața mea este in fiecare zi, o sa descriu o zi obișnuită din viața mea, și cum mi-ar plăcea ca coloana sonoră să fie în acea zi, chiar dacă în mod regulat neglijez acest aspect auditiv al zilei mele.
În primul rând as spune că ziua începe odată cu bataia ceasului de miez de noapte când ziua calendaristică își are răsăritul. Chiar dacă cea mai mare parte din noi sunt în vraja somnului, a fi acompaniat de o linie melodică în timpul somnului este un lucru important. Pentru mine această experiență a somnului ar fi cel mai bine acompaniată de catre „Nocturna numarul 2 Opus 9” de Chopin ascultată în surdină.
Deoarece modul în care te trezești îți definește starea de spirit cu care îți începi ziua, alarma de trezire trebuie să fie o melodie care te binedispune și te transpune în starea care trebuie. Pentru mine această melodie este „Senza un perche” de Nada. Calmitea coloanei sonore cu care melodia începe este deajuns să îmi transmită că, chiar dacă ziua trebuie să înceapă, nu trebuie să ma grabesc în a face asta. Faptul că nu sunt o persoană somnoroasă și mă pot trezi imediat doar cu o singură alrmă ajută la acest aspect.
Următorul pas al zilei este destul de important, deobicei mă trezesc cu o oră înainte de a fi nevoit să ies din casă pentru a merge la muncă. Nu îmi place sa fac lucrurile în grabă, rutina de dimineață este destul de bine definită și ținută cu strictețe. Deobicei este insoțită de o coloană sonoră energică. Chiar dacă m-am trezit bine dispus, rock-ul alternativ sau indie mă ajută mult în a-mi regla starea de spirit. Chiar și când fac duș, boxa portabilă pe care o car după mine prin casă dimineața, emite de cele mai multe ori meldii bine alese. Cea mai recentă pe care o pot da exemplu este „99” de Barns Courtney.
Pentru că este cea mai lungă perioadă a zilei, petrecută într-un singur loc, la muncă, menținerea energiei pe tot parcursul programului este un lucru destul de dificil de făcut. O doză constantă de muzică bună este un impuls care mă ține reglat în tempoul perfect. La muncă playlistul este bine selecționat și maturizat de cațiva ani încoace, bine organizat și structurat, el conține meloodii atat noi cât și vechi, melodii scrise în diferite limbi și compuse de oameni de diferite naționalități, un spectru amplu de multiculturalitate și simțire. De la Queen la Arctic Monkeys, de la Mumford & Sons la Thirty Seconds to Mars, de la The Killers la George Ezra.
Tranziția dintre muncă și casă se desfășoară pe melodia celor de la E.M.I.L.. Deoarece atunci când merg pe străzi mi-aș dori să văd mereu doar oameni fericiți și să admir copacii înfloriți!
Odată ajuns acasă îmi place să îmi spun că ziua incepe cu adevarat, pentru persoana mea, deoarace este timpul în care nu mă obigă nimeni prin niciun contract să fac ceva, ci doar motivația personalaă mă conduce pe cărările vieții. O melodie care reflectă această stare este „Fango” de Jovanotti. El transpune prin această melodie adevarata nuanță pe care trebuie sa o aiba viața. Dar în funcție de ziua pe care am avut-o coloana sonoră de seară poate avea un spectru foarte variat.