Cred că e bine ca la început să definim termenul de astronaut. El se mai numește și cosmonaut sau taikonaut, în funcție agenția spațială din care face parte. Așadar, un astronaut (în greacă nautes–navigator) este o persoană cu pregătire specială care participă la zborul unei nave cosmice, în calitate de pilot sau membru al echipajului acesteia.
Foarte mulţi copii îşi doresc să devină astronauţi, iar după cum merg lucrurile în prezent, ei vor avea multe şanse față de generațiile trecute. Și totuși ce trebuie să faci pentru a deveni astronaut?
Cerinţele minime ale NASA sunt studiile de licenţă terminate într-un domeniu tehnic şi promovarea unei examinări fizice. Anne Roemer, manager NASA la resurse umane a precizat că „avem astronauţi de diverse formări: veterinari, oceanografi, piloţi militari de teste, doctori etc.”. De asemenea, „experienţa după obţinerea diplomei este la fel de importantă”, adaugă aceasta.
Roemer menţionează şi că „NASA caută oameni care nu sunt calificaţi doar într-un anumit domeniu, ci oameni care au o varietate de aptitudini şi interese. Avem nevoie de oameni care au mai multe aptitudini”. Trecând prin cinci cicluri de aplicare înainte de a fi acceptată, Walker a adăugat că „dacă nu reuşeşți din prima, mai încearcă”. Potrivit oficialului, curajul, carisma, condiţia fizică bună, ambiţia, răbdarea şi simţul umorului sunt doar câteva dintre calităţile pe care le caută NASA la un astronaut.
Există însă și o serie de pași pe care trebuie să îi facă un viitor astronaut:
1. După ce ți-ai terminat studiile și ai strâns trei ani de experiență în domeniu, este timpul să aplici pentru postul de astronaut. Dacă aplici pentru un post la NASA, trebuie că completezi Formularul 171 (formular standard eliberat de Guvernul american) și să-l trimiți la această adresa: Astronaut Selection Office, NASA Johnson Space Center, Houston, TX 77058.
2. Cererea pentru postul de astronaut va fi evaluată după mai multe criterii. Concurență este mare! NASA primește în medie 4.015 cereri pentru a ocupa 20 de posturi de astronaut la fiecare doi ani.
3. Interviu. Atenție: din peste 30 de mii de cereri, NASA procesează aproximativ 100 care să meargă mai departe.
4. Dacă te interesează un post de pilot/comandant, și nu unul de specialist în misiuni spațiale, trebuie să strângi și o experiență de 1.000 de ore de zbor. În timpul antrenamentelor vei zbura cu un avion turboreactor de tipul T-38, ale cărui comenzi sunt identice cu cele ale unei navete spațiale.
Dacă însă ești un simplu turist și te întrebi ce pregătire trebuie să faci pentru a-ți face vacanța mult visată, trebuie să știi că urmează zile lungi de pregatire fizică și psihologică.
Citeam mai ieri o știre care spunea că miliardarul japonez Yusaku Maezawa a dat asigurări că va fi pregătit pentru călătoria sa în jurul Lunii programată pentru anul 2023. Totodată, el a estimat că va avea parte de un o antrenament “nu prea dur” cu care se va putea delecta zilnic după cele şase ore de muncă. Trebuie să va spun că NASA își antrenează viitori astronauți în Centrul Spațial Johnson din Huston, Texas. La fel va face și SpaceX, iar “Cometa Vomei” (așa cum e numit avionul în care se face pregătirea pentru imponderabilitate) este un punct de reper pentru oricine vrea să ajungă printre stele. Pe de altă parte, una dintre cerințe este că astronauții să știe foarte bine să înoate. Ei vor fi rugați să parcurgă înot trei lungimi de bazin de 25 de metri, fără oprire. Dacă trec de acesta probă, va trebui să înoate aceeași distanță… într-un costum de zbor și încălțați cu pantofi de tenis.
Dar să revenim la ce pot face cei mai tineri. Ei trebuie să țină minte trei laboratoare pe care le vor vedea, dacă trec de primele testări:
The Jake Gran Training Facility – îi pregătește pe astronauți în operații cheie pe care sunt nevoiți să le execute la bordul unei nave spațiale.
The Space Vehicle Mockup Facility – care simulează condiții limită pentru astronauți și îi învață în detaliu cum să folosească comenzile unei nave.
Și The Virtual Reality Laboratory – care este un simulator folosit pentru antrenamentul astronauților care se pregătesc pentru ieșirea propriu-zisă în spațiu, în afara navei.
În speranța că voi trăi și vremea când un român ajunge iar în spațiu, vă urez succes și dream big!!
Sursă foto cover aici.